Brexit

Johnson drijft EU-onderhandelaar tot wanhoop

Door Berend Sommer - 12 juli 2017

‘De Europese Unie kan fluiten naar haar centen,’ zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gisteren in het Lagerhuis. Met deze opmerking haalde hij zich de woede op de hals van EU-onderhandelaar Michel Barnier: ‘Ik hoor niemand fluiten, ik hoor alleen een klok tikken.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dit zegt Barnier vandaag tijdens een persconferentie in Brussel. Met het tikken van de klok doelt hij op de artikel 50-procedure, waarin is vastgelegd dat een land twee jaar de tijd heeft om zich af te scheiden van de Europese Unie (EU).

Verbijstering over Johnson

Barnier reageert gepikeerd op Johnson, die dinsdag een opmerkelijke uitspraak deed in het Britse Lagerhuis. Op de vraag van een parlementariër of de EU moet worden verteld dat ‘ze kunnen fluiten naar hun centen,’ zei Johnson: ‘Ik denk dat de bedragen die ik heb gezien onbeschaamd zijn en dat “fluiten naar hun centen” in dit geval een volledig gepaste uitdrukking is.’

De Fransman Barnier is verbijsterd door de laconieke houding van Johnson: ‘Hoe kunnen we een blijvende band opbouwen, met afspraken over veiligheid en handel, als we het land niet kunnen vertrouwen?’

Het is nog onduidelijk hoeveel de Brexit de Britten uiteindelijk zal kosten. Bij de Europese Unie wordt voor de rekening een bedrag genoemd uiteenlopend van 50 tot 100 miljard euro. De Britten daarentegen hebben over de financiële kant van de scheidingsprocedure nog geen voorstel gedaan. Barnier zegt over de kosten: ‘Het bedrag is geen afkoopsom, het is geen wraak, het is geen straf, het is gewoon het opmaken van de balans.’

Rekening voor de Brexit

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei in februari dat een Brexit voor de Britten niet goedkoop zal zijn. Voor het Brexit-referendum, vorig jaar in juni, deed het Verenigd Koninkrijk allerlei toezeggingen om Europese projecten te financieren.

Juncker wil dat het Verenigd Koninkrijk zich aan de afspraken houdt. ‘De Britten weten dat we ze geen korting gaan geven, of dat het allemaal gratis kan. De rekening wordt flink.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.