Verenigd Koninkrijk

Gelijkheidscommissie: ‘BBC-vrouwen hebben loonkloof aan zichzelf te danken’

Door Elif Isitman - 28 juli 2017

De topvrouwen bij de Britse omroep BBC die eerder de loonkloof tussen hen en hun mannelijke collega’s aankaartten, hadden volgens Philip Hampton, vicevoorzitter van de Britse gelijkheidscommissie, ‘maar om opslag moeten vragen’. Ze hebben de loonkloof geheel aan zichzelf te danken, vindt Hampton.

Hampton (63) zegt verder dat hij ‘nog nooit een vrouw om opslag heeft horen vragen’. Hij reageert in een interview met The London Evening Standard op de strijd van enkele BBC-topvrouwen tegen de loonkloof.

‘Mannen vragen vaker om opslag’

Volgens hem vragen mannen veel sneller om opslag. Uit eerder onderzoek bleek dat slechts eenderde van de grootverdieners bij de Britse publieke omroep vrouwen zijn, en in de top-9 was maar één vrouw te vinden. Newsnight-presentatrice Emily Maitlis komt bijvoorbeeld niet voor in de lijst van BBC-medewerkers die meer dan 150.000 pond per jaar verdienen.

‘Hoe is het mogelijk dat deze intelligente, hoogopgeleide, en soms fantastische vrouwen in deze situatie blijven zitten? Ze kijken allemaal naar elkaar en vragen zich af hoe ze het zo ver hebben kunnen laten komen. Ik vermoed dat het komt doordat ze weinig actie hebben ondernomen,’ zegt Hampton.

Kwade reacties

De uitspraken van de vicevoorzitter van de gelijkheidscommissie kwamen hem op ferme kritiek te staan. Jane Garvey, presentatrice van het programma Woman’s Hour, reageert vilein. Ze zegt dat Hampton de voeling met de samenleving kwijt lijkt te zijn. Garvey: ‘Mensen zoals Sir Philip Hampton zullen het nooit begrijpen.’ Andere vrouwen (en mannen) die werken in de media reageren op sociale media vooral woedend op de woorden van Hampton.

Hier en daar krijgt hij ook steun.

Hampton leidde met de gelijkheidscommissie een campagne die ervoor moet zorgen dat er meer vrouwen op topposities komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.