Venezuela

Kiezers in Venezuela beschoten

Door Tom Reijner - 17 juli 2017

Gewapende mannen hebben zondag in Venezuela het vuur geopend op een rij wachtende kiezers. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Drie anderen raakten ernstig gewond en verkeren in levensgevaar.

In de stad Catia stonden de mensen in de rij om te stemmen bij een door de oppositie georganiseerd referendum, gericht tegen de omstreden president Nicolás Maduro.

Paramilitaire schutters

Carlos Ocariz, sprekend namens de Ronde Tafel voor Democratische Eenheid, vertelde dat paramilitaire schutters ’s middags in Catia opdoken, waar duizenden mensen bijeen waren gekomen om hun stem te laten horen. De mannen schoten lukraak.

Daarbij viel één dode, en raakten drie mensen ernstig gewond. Het referendum is niet rechtsgeldig, maar kan wel de druk op de socialistische president om op te stappen verhogen. Hij ligt onder vuur vanwege de chaos in het land en de voortdurend oplopende tekorten. Veel mensen leven in armoede.

Regering erkent referendum niet

Bijna eenderde van het electoraat steunt het symbolische referendum tegen Maduro. Dat deelde parlementsvoorzitter en oppositieleider Julio Borges mee in de nacht van zondag op maandag. ‘7,18 miljoen mensen hebben de verschrikkingen van Maduro bevestigd,’ schreef hij op Twitter.

Negentien miljoen Venezolanen waren opgeroepen te komen stemmen. De volksraadpleging tegen de hervorming van de Grondwet was door de oppositie georganiseerd. De regering erkent het referendum niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.