buitenland

Hack-aanval op emir Qatar aanleiding nieuw conflict

Door Berend Sommer - 17 juli 2017

De regering van Qatar is gehackt door buurland de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Via sociale media deed Tamim bin Hamad Al-Thani, de emir van Qatar, op 24 mei opmerkelijke uitspraken over Iran en Hamas. Diezelfde uitspraken zijn vervolgens door Saudi-Arabië gebruikt voor een diplomatieke crisis. Nu blijkt dat de VAE de emir woorden in de mond hebben gelegd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt The Washington Post. Tamim bin Hamad Al-Thani, de emir van Qatar, schreef op sociale media dat Iran een ‘islamitische macht is die niet kan worden genegeerd’. Ook zei de emir begrip te hebben voor Hezbollah en Hamas. Beiden groeperingen staan op de lijst van terroristische organisaties.

Deze uitspraken gaven aanleiding om Qatar de duimschroeven aan te draaien: een coalitie van Saudi-Arabië, Bahrein, Egypte en de VAE stelde sancties in.

Omdat Saudi-Arabië en Iran met elkaar op ramkoers liggen, waren de uitspraken aanleiding voor een boycot. Zo eisten ze onder meer dat Qatar de stekker uit televisiezender Al-Jazeera zou trekken. Dit gebeurde kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump in Saudi-Arabië was geweest, waar hij de vriendschapsbanden tussen Amerika en Saudi-Arabië bekrachtigde.

Qatar werd gehackt

Qatar weersprak dat de uitspraken waren gedaan door de emir. De Qatarese regering beweerde slachtoffer te zijn van een hack. Dit wordt nu bevestigd door Amerikaanse inlichtingendiensten. De regering van de VAE zou op 23 mei het plan om Qatar te hacken hebben besproken. Het is nog onduidelijk of ze ook het directe bevel hebben gegeven tot de hack.

De VAE spreken het bericht van de Amerikanen tegen: ‘De VAE heeft geen rol gespeeld in de vermeende hacks, zoals die worden omschreven. Dat is een leugen. Wat wel waar is, is het gedrag van Qatar, die financiële steun verleent aan extremistische groeperingen, van de Taliban tot Hamas. Qatar roept op tot geweld, steunt radicalisering en probeert de stabiliteit van de buren te ondermijnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.