Israël

Israël verwijdert metaaldetectoren na hevig geweld

Door Tom Reijner - 25 juli 2017

Israël verwijdert de metaaldetectoren bij de ingang van de Tempelberg in Jeruzalem. Ze worden vervangen door ‘minder opdringerige technische middelen’. De bewaking blijft streng.

De Israëlische regering heeft hier na crisisberaad toe besloten. Dinsdagmorgen begonnen veiligheidsagenten met het ontmantelen van de poortjes, schrijft de Israëlische krant Jerusalem Post. Voorlopig zal er extra politie patrouilleren rond de Tempelberg en de Al-Aqsa-moskee, totdat de nieuwe maatregelen van kracht zijn.

Heilige plaats

Israël plaatste de metaaldetectoren na een aanslag bij een van de ingangen van de Tempelberg. Daarbij doodden drie Israëlische Arabieren twee Israëlische politieagenten. De daders werden zelf ook doodgeschoten. De poortjes stonden aan de Palestijnse kant van de Tempelberg.

De komst van de metaaldetectoren zorgde voor rellen en grote onrust onder de Palestijnse bevolking. De Tempelberg – met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee – is een heilige plek voor zowel joden als moslims.

Ook protesten en geweld in Jordanië

Eerder besloot de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om de contacten met Israël te bevriezen. De boosheid bleef niet beperkt tot de Palestijnen. Ook in Jordanië was er geweld. Een jonge man stak een medewerker van de ambassade met een mes in de borst, waarna de dader werd neergeschoten.

Eerder hadden de autoriteiten in Jordanië Israël opgeroepen de metaaldetectoren weg te halen. In Amman protesteerden duizenden Jordaniërs tegen het besluit van de Israëlische regering. ‘Hoe mooi zou het zijn om soldaten uit Jeruzalem te doden,’ klonk het tijdens het protest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.