Rusland

Moscow Times weer in Nederlandse handen

Door Rick Adolfse - 24 juli 2017

Derk Sauer heeft The Moscow Times teruggekocht van Sanoma Media. Sauer hoopt de krant een nieuwe start te geven en een bijdrage te leveren aan de persvrijheid en onafhankelijke journalistiek in Rusland.

Derk Sauer (64), geboren in Amsterdam en in 1989 verhuisd naar Moskou, richtte in 1992 The Moscow Times op, net na de val van de Sovjet-Unie. Rusland werd geregeerd door Boris Jeltsin. Onder Jeltsins bewind was er ruimte voor vrije, onafhankelijke journalistiek. De Engelstalige krant groeide uit tot een van de belangrijkste kranten voor Russisch nieuws.

Journalistieke vrijheid onder druk

Nadat aan het begin van het nieuwe millennium de huidige president Vladimir Poetin (64) de macht greep, kwamen de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek sterk onder druk te staan. Zo ook de journalistieke vrijheid van The Moscow Times.

Met een digitale doorstart hoopt Sauer deze trend te keren. Hij vindt het belangrijk dat er wordt geschreven over wat er in Rusland aan de hand is, wat Poetin fout doet, maar ook wat hij goed doet. In een interview met actualiteitenprogramma Nieuwsuur zegt hij: ‘Als Poetin volkomen vrije verkiezingen zou uitschrijven en iedereen zou mogen meedoen, zou hij die verkiezingen makkelijk winnen. Waardoor dat komt? Dat uitleggen is minstens zo belangrijk.’

Nederlandse hoofdredacteur

Met de aanstelling van een nieuw, jong en bevlogen team, wil Sauer dat realiseren. Eva Hartog (29), half Nederlands, half Russisch, werkt al vier jaar voor de krant en is sinds kort de nieuwe hoofdredacteur.

Zij benadrukt dat The Moscow Times niet alleen bedoeld is voor Russen, maar vooral ook voor een internationaal publiek. Ongeveer 70 procent van de lezers woont buiten Rusland. Hartog hoopt met de krant de buitenlandse vooroordelen over Rusland te ontkrachten. Het is belangrijk om een ander perspectief te bieden dan de westerse kijk, zegt zij.

Intimidatie en kritiek

Journalist zijn in Rusland is niet makkelijk. Intimidatie en rechtszaken zijn volgens Sauer aan de orde van de dag. Van geweld heeft The Moscow Times vooralsnog geen last. Anders dan andere onafhankelijke kranten is The Moscow Times nog klein en Engelstalig. Beide zijn factoren die ervoor zorgen dat de krant de publieke opinie slechts oppervlakkig kan beïnvloeden. Met als voordeel dat de krant weinig kritiek krijgt. Toch is volgens Sauer een goede advocaat onmisbaar.

Mocht The Moscow Times opnieuw een belangrijke speler worden in de Russische opinievorming, dan heeft Sauer de nodige ervaring. Als ex-directeur van RBK – een van de grootste onafhankelijke mediaholdings in Rusland – kreeg hij veel kritiek uit vooral nationalistische kringen. Zijn positie werd bemoeilijkt door zijn Nederlandse achtergrond. Sauer besloot daarom twee jaar geleden af te treden als directeur. Hij is nog wel betrokken bij het bedrijf.

Sauers doel met het terugkopen van The Moscow Times? Zijn eigen krant opnieuw relevant maken. In de jaren na de oprichting werd The Moscow Times vrijwel dagelijks geciteerd in internationale media. Sauer in Nieuwsuur: ‘Correspondenten sloegen als eerste The Moscow Times open voor ideeën voor een verhaal. Ik weet niet of we dat helemaal terug gaan krijgen, maar als je straks The Moscow Times niet leest, weet je niet wat er echt in Rusland gebeurt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.