Noord-Korea

Noord-Korea doet proef met raket die ‘Alaska kan treffen’

Door Elif Isitman - 04 juli 2017

Noord-Korea heeft dinsdag opnieuw een raketproef gedaan, dit keer met een zeer krachtige raket. Kort na de proef kondigde de regering van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un aan dat het om een intercontinentale ballistische raket (ICBM) gaat. Andere landen twijfelen.

Het Amerikaanse leger schat dat het eerder een middellangeafstandsraket was. Ook de Zuid-Koreaanse regering, bondgenoot van de Amerikanen, vermoedt dat. Slechts vijf landen ter wereld hebben ICBM-raketten tot hun beschikking, waaronder Amerika.

Trump verliest zijn geduld

De raket heeft een hoogte bereikt van meer dan 2.300 kilometer en heeft in zijn boog ongeveer 6.000 kilometer afgelegd. Het projectiel landde 930 kilometer van de lanceerplaats in Japanse wateren.

De Amerikaanse president Donald Trump vraagt zich in een reactie op Twitter af of de Noord-Koreaanse dictator Kim-Jong un niets beters te doen heeft. Ook speculeert hij of China wellicht de druk opvoert op Noord-Korea om te stoppen met raketproeven. Eerder deze week zei hij het geduld te verliezen met de passieve houding van de Chinezen. Trump vindt dat de Chinese regering de Noord-Koreaanse bondgenoot te lang de hand boven het hoofd houdt.

De timing van de proef –4th of July, de dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheid en vrijheid vieren – zou geen toeval zijn. Het land vuurde eerder ook raketten af op deze speciale dag.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in neemt de meest recente raketproef van Noord-Korea naar eigen zeggen zeer serieus. De Zuid-Koreaanse autoriteiten analyseren nu volgens hem of het inderdaad om een soort ICBM kan gaan.

De Amerikaanse analist David Wright schrijft in een blog dat de eerste berekeningen laten zien dat de raket die is gebruikt, een maximumafstand van 6.700 kilometer zou kunnen afleggen. Die afstand is volgens Wright niet genoeg om het Amerikaanse vasteland of de grote eilanden van Hawaï te bereiken, maar zou wel heel Alaska kunnen raken.

Een Amerikaanse proef met een ICBM vanaf de luchtbasis Vandenberg in Californië eerder dit jaar – Foto: AFP

Amerikaanse bases

Tijdens de G20 volgende week bespreken de aanwezige landen het nucleaire programma van Noord-Korea, en welke vervolgstappen daartegen worden genomen. Noord-Korea werkt al tijden aan de ontwikkeling van een ICBM met kernkoppen, met de capaciteit om de Westkust van de Verenigde Staten te raken en slaat waarschuwingen van andere landen steevast in de wind.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Daarnaast wil de regering van Kim Jong-un ook middellangeafstandsraketten ontwerpen die Amerikaanse bases in de Stille Oceaan kunnen bereiken. De Japanse premier Shinzo Abe verklaarde na de proef dat hij de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping gaat vragen meer te doen in de strijd tegen de Noord-Koreaanse nucleaire ontwikkeling. Ook spreekt hij tijdens de G20 in Hamburg met zijn Amerikaanse en Zuid-Koreaanse collega’s. Noord-Korea voerde de laatste maanden een reeks aan raketproeven uit, waarvan een groot deel mislukte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.