Israël

Na schietpartij Israëlische ambassade in Jordanië, grijpen VN in

Door Bauke Schram - 24 juli 2017

Veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg in Israël hebben tot heftige reacties geleid. Na de moord op twee Israëlische agenten door Palestijnen, besloot Israël in te grijpen. Sindsdien is de situatie geëscaleerd.

Niet alleen in Israël is geweld uitgebroken. Na een schietpartij bij de Israëlische ambassade in Amman, Jordanië, waarbij twee doden vielen, komt de veiligheidsraad van de Verenigde Naties met spoed bijeen.

Achter het negatieve imago schuilt een innovatieve staat. Voorbeeldland Israël in zeven punten >>

Steekpartij Westelijke Jordaanoever

Het is het zoveelste incident, vermoedelijk naar aanleiding van de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg. Een jonge Jordaniër stak een medewerker van de ambassade met een mes in zijn borst, waarna de dader werd neergeschoten.

Israël kondigde de afgelopen weken onder meer aan dat moslimmannen onder de 50 – een risicogroep volgens de regering – tijdelijk niet meer op de Tempelberg mogen komen om te bidden. Uit voorzorg werden metaaldetectors geplaatst.

De regering stuitte op vol verzet. Een groot protest vrijdag liep volledig uit de hand. Bezoekers van de Al Asqaa-moskee, waar metaaldetectors staan, gingen op de vuist met de politie. Drie Palestijnen kwamen om het leven. Vrijdag werden ook drie Israëliërs neergestoken op de Westelijke Jordaanoever, bij de Tempelberg.

Jordaniërs demonstreren tegen Israël

De Palestijnse leiders zetten de hakken in het zand. Mahmoud Abbas besloot vrijdag alle communicatie met Israël op te schorten, totdat de extra veiligheidsmaatregelen aan banden zijn gelegd.

Jordanië riep Israël op de veiligheidsmaatregelen te verminderen. Zo moeten de metaaldetectoren buiten de Al Asqaa-moskee worden verwijderd. In Amman protesteerden duizenden Jordaniërs tegen het besluit van de Israëlische regering. ‘Hoe mooi zou het zijn soldaten uit Jeruzalem te doden,’ klonk het tijdens het protest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.