Oekraïne

Rebellenleider wil ‘Klein-Rusland’ in Oekraïne

Door Berend Sommer - 19 juli 2017

De pro-Russische separatisten willen een eigen staat in Oost-Oekraïne, genaamd Malorossija (Klein-Rusland). Dit zei de rebellenleider van de ‘Volksrepubliek Donetsk’, Aleksander Zacharsjenko, tijdens nieuwe onderhandelingen tussen Oekraïne en de separatisten.

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil niets van dit voorstel weten. Hij vindt dat de leider van de separatistische militairen in de Donetsk-regio een marionet is van de Russische regering. Rusland spreekt tegen dat het achter het voorstel van de separatisten zit.

Ook Frankrijk en Duitsland, die nauw betrokken zijn bij het vredesoverleg, zien niets in het voorstel.

Malorossija

Eerder stelde Zacharsjenko voor om een federale staat te stichten waarin alle separatisten een eigen parlement krijgen. Na een afwijzing van Oekraïne liet Zacharsjenko weten dat hij samen met zijn separatistische bondgenoten een staat wil beginnen die Malorossija (Klein-Rusland) moet heten.

Volgens de separatisten is dit een vreedzaam en redelijk voorstel. ‘Het is ons  laatste aanbod,’ zegt Zacharsjenko, om de druk op Oekraïne te verhogen. Toen het nog deel uitmaakte van het Russische rijk, werd Oekraïne ook wel aangeduid als Klein-Rusland.

Akoord van Minsk

Het Kremlin zegt nog steeds vast te houden aan het akkoord van Minsk, dat in 2015 werd getekend. Daarin werd een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen afgesproken.

In werkelijkheid wordt het akkoord aan de lopende band geschonden. Ook de afspraak tussen de separatisten en de Oekraïense regering om een dialoog te hervatten, levert weinig op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.