Rusland

Russische economie amper geraakt door sancties

Door Rick Adolfse - 18 juli 2017

De Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland hebben nauwelijks tot geen effect gehad op de Russische economie. De daling van de roebel en economische krimp zijn toe te schrijven aan de sterk gedaalde olieprijzen, aldus het economisch bureau van ABN AMRO.

In de zomer van  2014 legden de Europese Unie en de Verenigde Staten de Russische Federatie sancties op als vergelding voor de annexatie van de Krim. Eind 2014 werden deze sancties verder uitgebreid: strategische goederen mochten niet langer worden geëxporteerd naar Rusland, net als technologie voor het winnen van olie. Daarnaast werden de buitenlandse tegoeden van 149 personen en 37 bedrijven bevroren. Bovendien werden Russische bedrijven gedwongen hun buitenlandse schulden vervroegd af te lossen.

Geen gevolgen 

Als gevolg van deze sancties en de lage olieprijs kwam de roebel in een vrije val. De Russische munt verloor sinds 2014 ruim 50 procent van zijn waarde en de Russische economie kromp in 2015 aanzienlijk. Tot voor kort werden de sancties medeverantwoordelijk gehouden voor de economische neergang in Rusland. Het economisch bureau van ABN AMRO laat echter een ander beeld zien. De sancties tegen Rusland hadden effect, maar dit effect was marginaal en van zeer korte duur. Het land herstelde zich snel en nam tegenmaatregelen. Zo stelde het land op zijn beurt eigen sancties in tegen de EU.

Lange termijn 

Hoewel de sancties tot nog toe een marginaal effect hebben gehad, verwacht het onderzoeksbureau dat ze op de lange termijn wel zullen werken. Door de sancties heeft de Russische oliesector geen toegang tot westerse technologieën voor oliewinning. De modernisering van de Russische olie-industrie loopt daardoor vertraging op, wat de concurrentiepositie van de Russische oliesector aantast. De oliesector is goed voor 40 procent van de Russische economie en heeft dus een grote invloed op de economische situatie in het land.

EU-president Donald Tusk liet in juni weten dat de Europese Unie de sancties tegen Rusland heeft verlengd. De verlenging is een vergelding voor het niet nakomen van de Minsk-overeenkomst in Oekraïne. Eerder liet ook Rusland al weten zijn sancties tegen de EU te verlengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.