Verenigd Koninkrijk

‘Theresa May wordt in het najaar geofferd’

Door Berend Sommer - 18 juli 2017

De Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May wordt verscheurd door interne strijd. Een aantal ministers lekte naar de pers dat minister van Financiën Philip Hammond dwarsligt in de regering. Ook May is niet veilig. Volgens Conservatieve parlementariërs wordt er gewerkt aan een motie van wantrouwen om haar te offeren.

Een minister uit het kabinet van May lekte naar de Britse krant The Telegraph. Hij beklaagde zich over de minister van Financiën. Philip Hammond zou het Brexit-proces in de wielen rijden. Hammond behandelt pro-Brexit-ministers als ‘piraten die hem gevangen hebben genomen,’ zegt zijn anonieme collega. Hammond staat bekend als tegenstander van een harde Brexit.

May hangt aan zijden draad

Sinds de verloren verkiezingen van 8 juni is de positie van May uiterst kwetsbaar, binnen eigen gelederen brokkelt de steun langzaam af. De ministers die lekten over Hammond brengen de regering van May in gevaar. Volgens dagblad The Times wordt er druk uitgeoefend op May om de schuldigen de laan uit te sturen, maar hoe lang blijft de Britse premier zelf nog in het zadel? Mocht het kabinet vallen, dan is de kans groot dat Jeremy Corbyn van de Labourpartij de macht grijpt.

Er wordt openlijk rekening gehouden met een paleisrevolutie. De gehavende premier is deze zomer nog veilig, omdat de Conservatieven in het Lagerhuis snakken naar vakantie, zo schrijft The Guardian. Na de zomer zou het weleens gedaan kunnen zijn met de premier die van Brexit een succes wilde maken.

Johnson, Davis of Hammond?

Een parlementslid van de Conservatieven vertelt The Guardian dat de Partij mogelijk een leiderschapsverkiezing wil houden, om te voorkomen dat er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Drie namen circuleren voor de opvolging van May. De minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, de Brexit-minister David Davis en de minister van Financiën, Philip Hammond. Davis zou volgens The Guardian de beste papieren hebben.

Mocht het uitlopen op parlementsverkiezingen, dan hebben de Conservatieven een groot probleem. Er wordt rekening gehouden met een overwinning van de Labourpartij. Dat zou betekenen dat Jeremy Corbyn premier wordt. Als het aan Corbyn ligt, stappen de Britten niet alleen uit de EU, maar ook nog uit de NAVO.

Labour aan de leiding

Volgens de laatste peilingen van The Guardian staat Labour inmiddels één procentpunt voor op de gehavende Tories. In het voorjaar lagen de Conservatieven nog een straatlengte voor op Labour.

In de wandelgangen van de Tories, circuleert inmiddels een oproep om te tekenen voor een motie van wantrouwen tegen May. De oproep heeft nog niet het benodigde aantal handtekeningen, maar volgens een parlementariër heeft dat niets te maken met de positie van May. Zolang niet duidelijk is wie de premier moet opvolgen, wachten de Conservatieven af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.