Verenigd Koninkrijk

Tories komen met concreet plan: ‘May moet weg’

Door Bauke Schram - 23 juli 2017

De spanning binnen de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk loopt op. Een aantal Tories vindt dat partijleider en premier Theresa May het veld moet ruimen. Er wordt zelfs gedreigd met een ‘motie van wantrouwen’.

Zeker vijftien prominente parlementariërs zijn van plan een brief aan May te ondertekenen waarin zij wordt aangespoord op te stappen. De Britten staan aan de vooravond van een onrustig zomerreces, en May moet deze herfst nog opstappen.

‘Niemand wil Corbyn als premier’

Volgens de Conservatieven is het ontslag van May ‘een kwestie van tijd’. Politici en partijprominenten voeren de druk op de eigenwijze premier op om zo snel mogelijk op te stappen. Voor het kersreces moeten de Tories al lang en breed een nieuwe leider hebben.

De dramatische verkiezingsuitslag en het ouderwetse imago van May is Conservatieven een doorn in het oog. ‘Niemand heeft zin in premier Corbyn,’ zegt een anonieme parlementariër tegen dagblad The Guardian, ‘maar we moeten wel tegenstand bieden. Daartoe moeten we laten zien dat we veranderen en meegaan met onze tijd.’

Wie May zou moeten opvolgen, is nog onduidelijk. Volgens een recente poll weten de Conservatieven zelf niet welke politicus een alternatief kan bieden.

Davis of Johnson

Prominente Tories zijn duidelijker: alle ogen zijn gericht op David Davis. De minister die de Brexit moet uitvoeren zou de aangewezen persoon zijn de Conservatieven in deze tijd te leiden. Niet alleen kent hij de ins en outs van artikel 50, waarin het uittredingsproces uit de Europese Unie is geregeld, hij symboliseert ook de post-Brexit-periode van het Verenigd Koninkrijk. Nu de Conservatieven hebben besloten vol optimisme uit de Europese Unie te stappen, kan een eurosceptische premier veel doen voor de partij.

Maar ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson geldt als mogelijke opvolger. Hij werd gezien als de logische opvolger van David Cameron, die na het Brexit-referendum opstapte. Johnson verbaasde vriend en vijand toen hij aankondigde niet beschikbaar te zijn als premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.