Europese Unie

Wereldleiders bewijzen laatste eer aan Helmut Kohl

Door Berend Sommer - 01 juli 2017

Vandaag ligt Helmut Kohl opgebaard in het Europees Parlement in Straatsburg. Van heinde en verre kwamen wereldleiders bijeen, om de voormalig Duitse bondskanselier een laatste eer te bewijzen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Kohl geldt als een van de architecten van  de Europese Unie, en als een van de drijvende krachten achter het verdrag van Maastricht, in 1992. Ook verwezenlijkte hij de hereniging van Oost- en West-Duitsland, na de val van de Berlijnse muur.

Een groot aantal wereldleiders kwam naar Straatsburg voor de bijeenkomst ter ere van de langstzittende Duitse bondskanselier. Zo waren premier van Nederland Mark Rutte, de Britse premier Theresa May, de Franse president Emmanuel Macron, Duitse bondskanselier Angela Merkel, Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Hongaarse premier Viktor Orbán en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker present. Namens Amerika was oud-president Bill Clinton aanwezig.

Bestellen: Ter Herinnering Helmut Kohl (1930-2017)In deze ruim geïllustreerde uitgave belicht Elsevier Weekblad het leven van de bondskanselier die beide Duitslanden heeft herenigd. Oene van der Wal beschrijft het leven van de jonge Kohl en zijn politieke carrière bij de christen-democratische CDU. Elsevier Weekblad-redacteur Syp Wynia gaat in op de belangrijke rol die Kohl, Der Macher, speelde in de Europese eenwording. Bestel hier >>03wpx_main_349x349_1

Macron prijst de moed van Kohl, die moedig was en niet altijd deed wat het volk van hem verlangde. ‘De lessen die hij ons heeft geleerd zijn diep, voor Frankrijk was hij een essentiële bondgenoot, maar hij was meer. Hij was een vriend. Hij prefereerde bruggen boven muren.’ Macron zegt dat hij samen met Merkel verder gaat bouwen aan het werk van Helmut Kohl. ‘De geschiedenis zal over ons oordelen.’

‘Wij belanden allemaal in een kist’


Bill Clinton hield een opmerkelijke toespraak over Kohl. ‘Iedereen van ons zal vroeger of later in eenzelfde soort kist liggen,’ zei de oud-president van Amerika, terwijl hij omstandig naar de uit de kluiten gewassen kist wees. ‘Ik hield van hem,’ aldus Clinton, ‘volgens Hillary kwam dat omdat hij als enige meer van eten hield dan ik.’

Ook prees Clinton de man die zich inzette voor de Europese eenwording, en de inspanningen die hij verrichtte na de Duitse eenwording, onder andere in voormalig Joegoslavië. Jean-Claude Juncker zegt: ‘Vandaag neem ik afscheid van een vriend. Hij was niet alleen een Duitse patriot, maar ook een Europese patriot.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.