Turkije

Woede om ‘sabotage’ Interpol na mislukte coup

Door Berend Sommer - 05 juli 2017

Interpol saboteerde de Turkse regering na de mislukte staatsgreep door Turkse toegang tot de politiedatabank te ontzeggen. Dat meldt de Turkse krant Karar. De Turkse autoriteiten probeerden om in één keer 60.000 Gülenisten aan te geven bij de internationale opsporingsinstantie Interpol. Hiermee wilde Turkije potentiële verdachten binnen de landsgrenzen houden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Interpol stak hier volgens Turkse media echter een stokje voor, door de Turken toegang tot de databank van Interpol te ontzeggen. Daardoor konden vermeende Gülenisten ongehinderd doorreizen, zonder bij de douane te worden aangehouden. Interpol ontkent echter dat Turkije restricties opgelegd krijgt, en zegt dat alle 190 aangesloten landen kunnen rekenen op alle diensten van Interpol.

Fethullah Gülen

Volgens de Turkse media is de weigering van Interpol een schande, omdat Gülenisten ongestraft de grens over kunnen. Interpol ondernam die actie vlak na de coup, berichtten Turkse media woensdag verontwaardigd. Interpol ontkent echter dat het Turkije heeft benadeeld.


De Turkse regering vindt dat religieus leider Fethullah Gülen verantwoordelijk is voor de mislukte coup, op 15 juli 2016. De staatsgreep zorgde voor tienduizenden arrestaties van leraren, militairen, rechters, academici, die volgens de Turkse autoriteiten mogelijk te maken hebben met de staatsgreep.

Na de coup ving onder meer Duitsland een groot aantal Turkse politieke vluchtelingen op. De Duitse regering weigert deze vluchtelingen uit te leveren aan de regering van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan. Sinds enige tijd zijn de diplomatieke betrekkingen bekoeld.

Negatief reisadvies op 15 juli

Op 15 juli is het precies een jaar geleden dat het leger probeerde om Erdogan uit het zadel te wippen. De Nederlandse regering verwacht dat er veel protesten en onlusten zullen zijn in Turkse steden. Ze roept Nederlandse burgers op voorzichtig te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.