#Brexit

Woede over nieuwe mensenrechtenafspraken van Britse regering

Door Bauke Schram - 13 juli 2017

De Britse regering zette deze week een grote stap in het Brexit-proces. Het kabinet presenteerde vandaag The Great Repeal Bill, een witboek over de manier waarop Britse wetgeving wordt vormgegeven na het vertrek uit de Europese Unie.

Door dit ‘Brexit-voorstel’ zijn EU-wetten niet langer dominant in het Verenigd Koninkrijk, dat geen grondwet kent. Britse wetgeving is voor een groot deel gebaseerd op Europese wetten.

Meer over The Great Repeal Bill, dat het Brexit-proces moet versnellen >>

‘VK moet de controle hebben’

Om er toch voor te zorgen dat de Britten nog wetten hebben, moet The Great Repeal Bill ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt over welke wetten wel gelden, en welke niet.

‘Het is simpel. Op het moment dat we uit de EU vertrekken, moet het Verenigd Koninkrijk de controle hebben. En dat betekent dat EU-wetten niet meer van toepassing mogen zijn,’ zei Brexit-minister David Davis vorig jaar, toen de regering het voorstel aankondigde.

‘Om voor continuïteit te zorgen, zullen we een simpele aanpak handhaven: EU-wetten zullen worden opgenomen in de nationale wetgeving, vanaf de dag dat we uit de EU stappen.’

Woede bij oppositie

Dat geldt niet voor alle wetten, blijkt nu. De clausule waarin EU-wetten met betrekking tot mensenrechten vastlegt, wordt niet meegenomen naar de nieuwe Britse wetgeving. Volgens het kabinet is de clausule overbodig.

Daarmee zet de regering van premier Theresa May kwaad bloed bij de oppositie. Tim Farron, de leider van de Liberale Democraten, belooft dat deze herfst een ‘hel’ wordt, voor de regering, vanwege het verzet van zijn partij tegen de plannen van de Conservatieven. ‘Deze clausule is de hoeksteen van het huidige Verenigd Koninkrijk’.

Labour verzet zich ook tegen de clausule. De oppositiepartijen zijn bang dat het recht op een eerlijke rechtszaak, vrijheid van meningsuiting en andere belangrijke rechten niet worden gewaarborgd.

Nieuwe waakhonden

Het omzetten van Europese wetten naar nieuwe Britse wetgeving blijkt vooral veel bureaucratische rompslomp. Ministers moeten voor een reeks wetten beoordelen hoe de machtsverdeling in elkaar zal steken.

Omdat het Verenigd Koninkrijk niet meer te maken zal hebben met bijvoorbeeld Europese waakhonden, moeten mogelijk nieuwe overheidsinstanties worden opgericht. Vermoedelijk worden bepaalde machten overgeheveld naar reeds bestaande organen, die zullen moeten uitbreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.