Duitsland

AfD-politicus verdacht van opruiing na speech over islam

Door Bauke Schram - 09 augustus 2017

In de Duitse deelstaat Saarbrücken loopt een onderzoek naar een lokale AfD-politicus naar aanleiding van haar uitspraken over de islam. De Duits-Iraanse Laleh Hadjimohamadvali wordt verdacht van opruiing, omdat zij in een toespraak zei dat ‘islam erger is dan de pest’.

Hadjimahamadvali is kandidaat op de lijst van Alternative für Deutschland. De Iraans-Duitse aspirant-politicus uit Saarland kwam jaren geleden naar Duitsland als vluchteling uit Iran.

Boze reacties op holocausttoespraak AfD-kopstuk: ‘Höcke is een nazi’

De partij doet in september een gooi naar een plek in de Duitse Bondsdag. Bij de verkiezingen wordt AfD verwacht net één zetel te winnen. De populariteit van de partij is de afgelopen maanden flink afgenomen.

Afstand

Een oud-AfD-lid klaagde over de uitspraken van Madjimahamadvali, waarover werd bericht in de Duitse media. Bij een bijeenkomst in Berlijn vergeleek ze de religie niet alleen met de pest, maar zei ook dat ‘moslims elke dag sterker worden en een groter deel van Duitsland innemen’.

Naast het onderzoek naar Madjimahamadvali kijkt de officier van justitie naar uitspraken van een AfD-politicus die zou hebben gezegd dat ‘criminele asielzoekers zich in Duitsland als mensapen gedragen’. De partijtop heeft afstand genomen van de opmerkingen van beide politici.

Antisemitisme en islamofobie

Overigens heeft de partij al maanden te kampen met problemen vanwege uitlatingen van prominente leden. Begin dit jaar kwam een kopstuk het holocaustmonument in Berlijn een ‘monument van schande’ noemde.

Meer over Duitse verkiezingen: Europa moet hopen dat Merkel zal winnen

Tijdens een toespraak in Berlijn, waarbij Höcke zijn publiek ‘de patriotten’ noemt, roept hij Duitsland op te stoppen met het herdenken van de Holocaust. Hij sprak de jongerenafdeling van AfD toe, en hekelde de ‘verlammende herdenkingspolitiek’ die in het land zou heersen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.