islam

Algerijnse vrouwen willen bikini kunnen dragen op het strand

Door Elif Isitman - 03 augustus 2017

Een bikini dragen op het strand in Algerije: het is niet verboden bij de wet, maar wel ‘sociaal onacceptabel’. Een groep van meer dan duizend Algerijnse vrouwen vecht hiertegen.

De lobbygroep wil dat het dragen van een bikini en andere westerse zwemkleding acceptabel wordt op de stranden van het Noord-Afrikaanse land. ‘Zwemmen in zwemkleren op het strand zou niet choquerend moeten worden,’ zegt de 27-jarige Sara, oprichter van een gesloten Facebook-groep die bikini’s op het strand propageert, tegen de Britse krant The Telegraph.

Sociale druk

Haar groep telt meer dan drieduizend leden, en is begonnen vanwege haar persoonlijke frustratie over de intimidatie die zij zelf te verduren kreeg bij het dragen van een bikini op het strand. Het is in Algerije niet verboden, zoals in islamitische landen als Saudi-Arabië wel het geval is, maar het wordt wel afgewezen. Vrouwen die zich in zwemkleding vertonen, lopen het risico op aanranding en intimidatie, en ervaren veel sociale druk om zich te bedekken.

Volgens leden van de groep is het niet het doel om ophef te veroorzaken of de media te halen, maar om de waarden in de Algerijnse maatschappij ‘op een zachte manier’ te veranderen.

Boerkiniverbod

Veel Algerijnse mannen verzetten zich tegen de bikini, omdat zij het als een symbool van ‘westerse waarden’ zien. De Franse poging vorig jaar om de boerkini te verbieden, zou volgens hen die woede hebben aangewakkerd. Algerije was vroeger immers een kolonie van Frankrijk. Onlangs verschenen er veel foto’s van vrouwen in bikini op Algerijnse sociale media-accounts, met bijgaande teksten als: ‘Waar is je vader?’, ‘Doe je kleren aan’, en ‘Makkelijke vrouwen’.

Het boerkiniverbod in Frankrijk ging uiteindelijk niet door, omdat de rechter oordeelde dat het tegen de grondwet indruist. De burgemeester van Cannes was de eerste die met het boerkiniverbod kwam: ‘Toegang tot onze stranden is verboden voor iedereen die badkleding draagt die het secularisme niet respecteert,’ stond in de eerste verklaring. Dertig gemeenten volgden zijn voorbeeld.

Het boerkiniverbod was een van de reacties op de terreuraanslag in Nice in juli vorig jaar. Een man die trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS) reed met een vrachtwagen 85 mensen dood op de Promenade des Anglais. Op 26 juli onthoofdden bovendien twee IS-aanhangers een bejaarde Franse priester in een dorp in Normandië. De aanslagen openden indertijd in Frankrijk een fel debat over de islam.

Het verbod op de boerkini – voor velen een symptoom van de intolerante en sektarische islam – was in de gemeenten waar het werd ingesteld vooral symbolisch, al haalden sommigen ook veiligheidsredenen en hygiëne aan als reden voor het verbod.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.