Syrië

Assad jubelt: ‘Westers complot om mij af te zetten, is verijdeld’

Door Tom Reijner - 20 augustus 2017

De Syrische president Bashar al-Assad is blij dat het Westen er niet in is geslaagd hem van de troon te stoten. Maar hij is er niet gerust op dat de oorlog tegen Islamitische Staat en de rebellen (in zijn ogen eveneens terroristen) is gewonnen.

In een interview op de Syrische staats-tv zei Assad zondag dat er ‘signalen’ zijn dat de overwinning ophanden is, schrijft persbureau Reuters.

Assad prijst Rusland

Hij zei ook dat ‘de strijd doorgaat’ en dat nog niet duidelijk is wanneer de overwinning daar is. ‘We kunnen daar pas later over spreken,’ zei de president, zonder erover uit te weiden. De Syrische dictator prees zijn bondgenoten Rusland, Iran en de Libanese terreurorganisatie Hezbollah voor hun bijstand: ‘Dankzij hun steun, zowel politiek, militair als economisch, heeft het Syrische leger terrein kunnen veroveren op het slagveld en zo de verliezen van de oorlog kunnen beperken,’ aldus Assad.

Hij hoopte snel een beslissende slag toe te brengen aan Deir al-Zor, de stad die nog in handen is van IS. Het Westen is er niet in geslaagd mij ten val te brengen, jubelde Assad.

In Syrië woedt al zes jaar een bloedige burgeroorlog. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen, in eigen land, maar ook naar Libanon, Jordanië, Turkije en Europa. Een structurele oplossing is nog altijd ver weg, omdat de rebellen en andere oppositiegroepen enerzijds en het Assad-regime anderzijds niet met elkaar om de tafel willen. Wel is er een wapenstilstand voor het zuiden van Syrië. De Russen hopen dit soort lokale bestanden over het land uit te breiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.