buitenland

Islamitische Staat claimt aanslag Barcelona

17 augustus 2017

Een bestelwagen is donderdag ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het altijd drukke toeristencentrum in Barcelona. Er zijn zeker 13 doden en 80 gewonden gevallen.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag donderdagavond opgeëist. Dat gebeurde zoals gebruikelijk via het eigen ‘persbureau’ Amaq. ‘De plegers van de aanslag in Barcelona zijn soldaten van IS’, zo luidde het bericht.

Opzettelijke aanslag

Na de aanslag met de bestelbus sprak de politie van een ‘enorme crash’ en bevestigde dat de man opzettelijk op de mensenmassa is ingereden. De politie waarschuwde mensen om weg te blijven bij het gebied rond Plaça Catalunya. De metrostations zijn gesloten en het gebied werd door de politie afgezet.

Op de Ramblas brak volgens aanwezigen grote paniek uit. Honderden mensen renden tegelijkertijd de straten door, en veel toeristen verscholen zich in winkels. De politie verzocht mensen met klem de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen.

‘Laffe aanslag’Van over de hele wereld komen er reacties op de aanslag in Barcelona. Premier Mark Rutte (VVD) noemt het ‘een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen’. Donald Tusk schrijft op Twitter dat ‘heel Europa achter Spanje staat na deze laffe aanslag’. Donald Trump zegt dat Amerika er alles aan zal doen om Spanje bij te staan.

Volgens getuigen reed het bestelbusje zigzaggend en met hoge snelheid over de Ramblas. De dader stapte daarna uit het busje en rende weg. De politie denkt te weten wie de dader is, meldt El Pais: Driss Oukabir, een Marokkaanse twintiger die woont in het Noord-Spaanse dorp Ripoll. Hij is een bekende van de politie: in 2012 kwam hij vrij uit de gevangenis in Figueres. Hij zou zijn gearresteerd, maar dat is nog niet bevestigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De man zou zich na de aanslag bij het politie hebben gemeld omdat hij zag dat zijn foto via internet werd verspreid.  Hij gaf zich aan in Ripoll waar hij woont. Dat is in het district Gerona, niet ver van de Franse grens. De burgemeester van de stad, Jordi Munell, bevestigt dat in de krant La Vanguardia.

De verdachte vertelde de agenten op het bureau dat zijn identiteitsbewijs was gestolen. Hij ontkent iets met de terreurdaad op de Rambla te maken te hebben. Hij was ten tijde van de aanslag naar eigen zeggen in Ripoll.

Mogelijk is met zijn persoonsbewijs het witte bestelbusje gehuurd waarmee de dader in de drukke winkelstraat van de Catalaanse hoofdstad dertien voetgangers doodreed en tientallen verwondde. De politie trof een mogelijke vluchtauto aan in Vic, dat tussen Ripoll en Barcelona ligt.

Geen gijzeling

Kort na de aanslag met de bestelwagen meldden lokale media dat twee gewapende mannen het nabijgelegen Turkse restaurant La Luna de Estambul zijn binnengedrongen en zich daar ophouden. Onder hen zou ook Oukabir zijn. Dit is niet waar, zegt de politie. Er is geen sprake van een gijzelingssituatie in een bar of restaurant.

Wel zou een verdachte zijn gedood in een vuurgevecht met de politie in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona, in de buurt van de universiteit.

De man gaf gas toen de politie hem wilde aanhouden om zijn auto te controleren, schreef La Vanguardia. Een agent werd overreden en brak een enkel. Drie kilometer verderop kon de politie hem tot stoppen dwingen. Daarna volgde de schietpartij.

Volgens een ooggetuige van het vuurgevecht reed de dader in een witte Golf. De politie zou een robot hebben ingezet om het voertuig te doorzoeken op explosieven.

De autoriteiten hebben er nog niets officieel over bekendgemaakt. De Catalaanse politie bevestigt tot nog toe alleen dat één verdachte is opgepakt. Hoeveel daders betrokken waren bij de aanslag met een bestelbus in het hart van de stad is nog onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.