Frankrijk

Brigitte Macron wil van ophef af: wordt ‘alleen informeel first lady’

Door Elif Isitman - 17 augustus 2017

Brigitte Macron, de vrouw van de Franse president Emmanuel Macron, probeert de groeiende oppositie tegen een officiële benoeming van haar als first lady te sussen. Donderdag verklaart ze dat ze alleen informele rol als presidentsvrouw op zich neemt, maar desalniettemin veel in het publieke oog zal verschijnen.

‘Net als alle vrouwen voor mij, zal ik mijn publieke rol vervullen, maar de Franse bevolking zal alle informatie krijgen over mijn toegang tot publieke fondsen,’ zegt ze tegen modeblad Elle, haar eerste interview sinds de verkiezingsoverwinning van haar man in mei.

Transparantieverklaring en afspraken op website

In plaats van een officiële status als first lady aan te nemen (waar een wetswijziging voor nodig zou zijn), zal de regering een ‘transparantieverklaring’ uitvaardigen over de rol van Brigitte Macron, aldus de presidentsvrouw. Daarin staat ook hoeveel tot hoeveel personeel en fondsen ze toegang heeft. ‘Ook worden al mijn afspraken op de site van de president gepost, zodat de Fransen precies weten wat ik aan het doen ben,’ aldus Brigitte Macron.

Naar verwachting zal Brigitte Macron zich als presidentsvrouw voor een aantal filantropische doeleinden gaan inzetten.

Haar toezegging volgt op ophef door een petitie op Change.org tegen de aanstelling van Brigitte Macron als officiële first lady. De partner van de president heeft volgens de Franse Grondwet weliswaar geen ‘officiële rol’, maar heeft met een dergelijke status wel toegang tot publieke middelen, eigen medewerkers en een kantoor.

Nepotisme en vriendjespolitiek

‘Brigitte Macron heeft twee of drie assistenten, en twee veiligheidsagenten. Dat is genoeg,’ aldus de petitie. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Macron meermaals dat een rol van zijn vrouw niet uit publieke middelen zou worden betaald. De petitie streeft naar 300.000 handtekeningen en heeft inmiddels bijna 209.000 handtekeningen opgehaald.

Ook de oppositie is boos vanwege het plan van Macron. Ugo Bernalicis, politicus van de linkse coalitie La France Insoumise, vindt dat Macron hypocriet handelt: enerzijds wil hij voorkomen dat parlementariërs familieleden aannemen, maar wil wel een officiële status voor Brigitte Macron, ‘die door niemand is verkozen’.

De Franse president werd met de aanstelling van zijn vrouw hypocrisie en nepotisme verweten, vooral omdat het Franse parlement twee weken geleden een wet aannam die vriendjespolitiek verbiedt.

Volgens de nieuwe wet mogen bewindslieden en parlementariërs in Frankrijk geen naaste verwanten meer inhuren als medewerker. Ook moeten ze openheid geven over kosten die ze maken, en moet de overheidssteun aan politieke partijen transparanter worden. De wet werd twee weken geleden door de Franse Eerste en Tweede Kamer aangenomen.

Het uitbannen van vriendjespolitiek was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Macron. De aangenomen wet is slechts de eerste van een pakket aan maatregelen waarmee vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en corruptie moeten worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.