Duitsland

Extreem-rechts complot Duitsland om linkse politici te vermoorden

28 augustus 2017

De Duitse politie heeft een mogelijk extreem-rechts moordcomplot ontdekt tegen linkse politici. Een van de twee samenzweerders zou een politieman in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn.

Dat meldt de Duitse justitie volgens het Duitse weekblad Die Zeit. Eerder op maandag is huiszoeking gedaan bij de mannen in de Noord-Duitse steden Rostock en Schwerin.

Wapens en munitie verzameld

De twee extremisten hadden een lijst met personen van linkse signatuur, die ze wilden gijzelen en vermoorden. Ook verzamelden ze wapens en munitie. De rechts-extremisten zouden fel gekant zijn tegen het migratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en bang zijn dat deze politiek vernietigende gevolgen zou hebben voor Duitsland en de openbare orde. Ze zouden hun afkeer van Merkels uitspraak Wir schaffen das vaak hebben besproken op internetfora.

De Duitse verkiezingen zijn op 24 september. SPD-leider Schulz probeert Merkel op haar zwakke plekken te raken, zoals haar houding jegens Erdogan > 

Een van de mannen is politieman in het stadje Ludwigslust in Noord-Duitsland. Tegen hem zijn ‘disciplinaire maatregelen’ genomen, zegt een justitiewoordvoerder tegen Die Zeit. 

De twee mannen worden weliswaar verdacht van terreur, maar zijn nog niet opgepakt, aldus het Duitse blad, omdat ‘er een eerste vermoeden bestond dat dringende actie niet nodig was’. Het Duitse Openbaar Ministerie deed ook invallen bij mensen die zelf niet verdacht zijn, maar wel contact hadden met de verdachten. Een van hen werkt ook bij de politie.

Arend Jan Boekestijn: waarom Europa moet hopen dat Merkel zal winnen >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.