Noord-Korea

Duterte waarschuwt voor ‘vadsige gek’ Kim Jong-un

Door Berend Sommer - 03 augustus 2017

De Filipijnse president Rodrigo Duterte laat geen spaan heel van zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Een week voor een spoedvergadering over de nucleaire ambities van Noord-Korea noemt hij de leider van het land ‘een vadsige gek’.

Duterte vindt dat Kim Jong-un het voortaan uit zijn hoofd moet laten om ‘te spelen met gevaarlijk speelgoed’. De Filipijnen beleggen volgende week een conferentie, met als centrale vraag hoe de internationale gemeenschap moet reageren op de groeiende Noord-Koreaanse dreiging. Na de tweede test met een intercontinentale langeafstandsraket afgelopen week werd besloten tot de spoedvergadering.

Aanwezig zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van 27 landen die in de Noord-Koreaanse invloedssfeer liggen, waaronder de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Japan en Rusland.

Duterte laat weinig twijfel over zijn standpunt: ‘Kim Jong-un ziet er vriendelijk uit, met dat mollige hoofd, die hoerenzoon. Maar één vergissing en het is gedaan met het verre oosten. Een nucleaire oorlog moet worden voorkomen.’

Langeafstandsraketten

Vorige week beweerde Noord-Korea dat het raketten heeft die ‘heel Amerika kunnen raken’. Onduidelijk is of dit klopt, zeker is wel dat de dreiging toeneemt. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump staat het Amerikaanse leger klaar ‘om snel, dodelijk en met overweldigende kracht’ in te grijpen ‘waar en wanneer dat ons uitkomt’.

Afgelopen weekend verweet Trump China dat het ‘niets doet’ tegen Kim Jong-un. ‘Ik ben zeer teleurgesteld,’ schreef de president op Twitter. ‘Onze domme voormalige leiders hebben toegestaan dat China honderden miljarden euro’s rijker is geworden door handel, maar wat betreft Noord-Korea doen ze helemaal niets voor ons.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.