Duitsland

Europees Hof: terrorist mag niet worden uitgezet

Door Bauke Schram - 02 augustus 2017

Een terrorist die wordt geacht in staat te zijn een aanslag te plegen in Duitsland, mag het land niet worden uitgezet. De man zit sinds maart vast en blijft voorlopig in Duitsland.

Dat besloot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens woensdag. Het gaat om een achttienjarige man uit de Russische republiek Dagestan, die naar Rusland zou worden uitgezet. Een Duits Hof gaf eerder groen licht voor de uitzetting, maar bij het Europese Hof hielden de rechters de uitzetting tegen.

Burgers vinden dat May niet genoeg doet: ‘Sluit potentiële terroristen op’

Net op tijd

De Dagestaanse man zou aanhanger zijn van de terroristische organisatie Islamitische Staat. De Duitse veiligheidsdiensten arresteerden hem naar aanleiding van contacten met IS-leden in Syrië. Daarnaast had de verdachte contact met een jihadist in Essen, een stad in Noordrijn-Westfalen.

Voor de verdachte kwam de uitspraak net op tijd. De man stond op het punt te worden uitgezet. Hij werd al vervoerd naar het vliegveld in Frankrijk toen de Duitse autoriteiten op de hoogte werden gesteld van de uitspraak. Het voertuig waarin de man zich bevond, keerde terug naar het huis van bewaring.

De man zit vast sinds maart. Eind juli bepaalde het Constitutionele Hof dat Duitsland het recht heeft om burgers van andere landen uit te zetten, als het om terroristen gaat. Het Europese Hof bepaalde woensdag dat de man niet mag worden uitgezet. Het is een voorlopige uitspraak: over enkele maanden komt het Hof met een officieel en definitief vonnis.

Levenslange ban

De uitspraak is opmerkelijk. In maart werden voor het eerst twee verdachten het land uitgezet die in Duitsland zijn geboren. Het ging om een 27-jarige Algerijn en een 22-jarige Nigeriaan, van wie de ouders in Duitsland wonen.

Beiden werden ervan verdacht een aanslag te hebben beraamd. Ze maakten deel uit van een islamitische cel in de stad Göttingen. Bij invallen vond de politie wapens en een IS-vlag. Het Constitutionele Hof besloot dat de mannen mochten worden uitgezet. Ze mogen Duitsland nooit meer in.

Uit het weekblad – Stockholm, Berlijn en Venetië: een nieuw type freelance-jihadist

Steekpartij in Hamburg

Nog steeds wordt Duitsland geconfronteerd met islamitisch terrorisme. Vorige week stak een uitgeprocedeerde asielzoeker in Hamburg om zich heen met een mes en riep ‘Allahu Akbar‘. Bij de steekpartij kwam een vrouw om het leven.

De aanslag, door een 26-jarige Palestijn die wachtte op uitzetting nadat zijn asielaanvraag was afgekeurd, wakkerde het asieldebat in Duitsland weer aan. De regering moet volgens de verenigde Duitse gemeenten en steden strenger toezien op de verblijfplaats en het uitzetten van afgewezen asielzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.