België

Justitieminister roept predikende imams op zich te melden

Door Berend Sommer - 24 augustus 2017

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil dat alle prekende imams zich melden bij een centraal orgaan voor moslims: de Moslimexecutieve. Met die maatregel hoopt de minister in de toekomst radicale imams beter in de gaten te kunnen houden.

Minister Geens wil duidelijkheid over alle imams die in België prediken, zelfs als dat in illegale gebedshuizen is. Daarmee wil de Belgische regering het risico verkleinen dat moslims door een imam radicaliseren. De Moslimexecutieve moet vervolgens namen van mogelijk radicale imams doorspelen aan de Belgische geheime dienst. Dit zei Geens in het Belgische tv-programma Terzake.

‘De Moslimexecutieve moet die informatie aan de Staatsveiligheid doorspelen. Zo komen we tot een systeem waarin de Staatsveiligheid onmiddellijk verneemt wie predikt, ook in niet-erkende moskeeën,’ aldus Geens.

Toezicht nodig na aanslag Barcelona

De maatregel wordt genomen nadat bekend werd dat de aanslagen in Catalonië, van vorige week donderdag, waarschijnlijk werden gecoördineerd door Abdelbaki Es-Satty. De imam uit het Spaanse stadje Ripoll zou contact hebben met de terroristen. De Catalaanse politie verdenkt de imam ervan de jongens in korte tijd te hebben geradicaliseerd.

Es-Satty was vorig jaar een tijd woonachtig in Vilvoorde. Dat maakte Hans Bonte, burgemeester van de Brusselse voorstad, afgelopen weekeinde bekend. Es-Satty wilde imam worden in Diegem, maar kon aan de moskee geen bewijs van goed gedrag laten zien. Daarop schakelde de moskee de Belgische politie in.

Overigens vindt Geens niet dat België blaam treft voor de aanslag in Barcelona. ‘Es Satty was een toevallige passant die door de moslimgemeenschap zelf al snel is verwijderd. We moeten die gemeenschap daarvoor loven en prijzen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.