Oostenrijk

Radicale islam op Balkan: ‘Saudi-Arabië koopt vrouwen om’

22 augustus 2017

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz ziet de invloed van Turkije en Saudi-Arabië op de westelijke Balkan zienderogen toenemen. Volgens hem worden vrouwen betaald om zich volledig gesluierd op straat te begeven.

‘In Sarajevo en Pristina krijgen vrouwen geld om, volledig gesluierd, het straatbeeld te veranderen,’ zegt Kurz in de Duitse krant Handelsblatt met een verwijzing naar Saudi-Arabië en Turkije: ‘Dat mogen we niet toestaan.’

Saudi-Arabië hangt een zeer orthodoxe stroming van de islam aan, het wahabisme. Die radicale leer verspreidt Riyad over de rest van de wereld in landen met een aanzienlijke moslimgemeenschap. Dat Turkije invloed wil in de Balkan heeft te maken met het verleden. De voorloper van de Turkse republiek, het Ottomaanse Rijk, controleerde grote delen van het gebied.

Sebastian Kurz (30)

 ‘EU moet veel actievere rol spelen’

Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken moet er niet langer worden weggekeken. Actie tegen dit soort praktijken is noodzakelijk, vindt hij. Er is in zijn ogen maar een manier om dat te doen, en dat is de integratie van landen als Bosnië-Herzegovina in de EU, om Turkije, Saudi-Arabië, maar ook Rusland de wind uit de zeilen te nemen.

Kurz vindt dat de crises waar de EU mee te maken heeft – Brexit, migratiestromen en de islamitische terreur – geen redenen mogen zijn om de Balkan links te laten liggen. ‘De EU moet een veel actievere rol spelen in deze, voor de EU, zeer belangrijke regio. Hervormingen en de strijd tegen radicalisering (van moslimjongeren, red.) moeten worden ondersteund. Ook moet er een geloofwaardig EU-perspectief worden geboden,’ aldus Kurz in het interview.

Grote uittocht van jihadisten

Deze zorgen over de toenemende invloed van de radicale islam op de Balkan zijn niet nieuw. In de regio, die in de jaren negentig werd verscheurd door oorlogen en nog altijd bezig is aan een wederopbouw, hebben jihadisten vrij spel, waarschuwden de Verenigde Staten en Duitsland eind mei. Bosnië-Herzegovina en Albanië zagen tijdens de hoogtijdagen van het kalifaat een grote uittocht van jihadisten.

Mogelijk hebben duizenden moslimextremisten uit de regio zich aangesloten bij Islamitische Staat in Syrië en Irak. Nu het kalifaat uit elkaar valt, vormen de terugkeerders een groot gevaar. Veelal omdat de radicaalislamitische infrastructuur nog altijd intact is, schrijft Deutsche Welle. Extremisme kan in deze woelige en armlastige regio makkelijk voet aan de grond krijgen, meldden de Amerikaanse autoriteiten in een rapport in mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.