Migratie

Libië: ‘Migratie naar EU verhoogt risico op terrorisme’

23 augustus 2017

De Europese Unie moet Libië helpen om migratie terug te dringen, anders neemt het risico op terrorisme verder toe. Dat zegt de Fayez Al-Sarraj, de premier van de door de Verenigde Naties erkende Libische regering in Tripoli.

De premier van Libië zegt dit in een interview met de Britse krant The Times. ‘Als migranten eenmaal in Europa zijn, kunnen ze vrij reizen. Als, God verhoede het, zich terroristische elementen bevinden onder de migranten, kan ieder incident gevolgen hebben voor de hele EU,’ zegt Al-Sarraj.

Volgens Al-Sarraj neemt het risico op aanslagen in de Europese Unie alleen maar toe, tenzij de EU er in samenwerking met de Libische eenheidsregering voor zorgt dat de migratie over de Middellandse Zee wordt stopgezet. Al-Sarraj rekent af met hulporganisaties, die het aantrekkelijker maken voor migranten om de oversteek te wagen: ‘Het primaire doel van de migranten zijn de reddingssloepen, niet de Italiaanse kust.’

De Libische eenheidsregering wil migratie een halt toeroepen, omdat die migratie zorgt voor een ontwrichte samenleving. Dit jaar alleen al waagden 98.000 migranten de overtocht van Libië naar Italië. Volgens een schatting van The Times, verblijven er op dit moment nog eens 700.000 migranten in Libië die naar de EU willen komen.

‘EU moet mensensmokkel halt toeroepen’

‘De Europese Unie moet meer doen tegen mensensmokkelaars,’ vindt Al-Sarraj. ‘Het is onrealistisch dat alleen Italië en Libië zich hiermee bekommeren, terwijl het een probleem is voor heel de EU.’ De Libische regering wil de kustwacht gaan bewapenen in de strijd tegen mensensmokkelaars. Ook wil Libië druk uitoefenen op Afrikaanse landen, om economische migranten terug te nemen.

Ook Italië is de huidige situatie zat. Op dit moment herbergen Italiaanse asielzoekerscentra meer dan 200.000 migranten, de taks is bereikt. Tegelijkertijd weigeren buurlanden Oostenrijk en Frankrijk de grenzen te openen om nieuwe migranten binnen te krijgen. Vorige week zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken dat Italië in de steek is gelaten door de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.