Migratie

Ngo’s stoppen met redden migranten na dreiging Libië

Door Berend Sommer - 14 augustus 2017

Hulporganisaties Artsen zonder Grenzen, Save the Children en Sea-Watch stoppen met het verlenen van hulp aan migranten voor de Libische kust. Dit besluit werd afgelopen weekeinde genomen omdat Libië zou hebben gedreigd met geweld tegen de hulporganisaties.

De niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) kunnen niet langer instaan voor de veiligheid van hun medewerkers.

Vorige week maandag werd een schip van Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms beschoten door de Libische kustwacht. Hoewel het waarschuwingsschoten waren, is de boodschap helder: de kustwacht wil de hulporganisaties op afstand houden.

De internationale wateren beginnen op 12 mijl (22 kilometer) uit de Libische kust, maar de Libische regering wil dat de hulporganisaties een afstand van 70 mijl (130 kilometer) bewaren. Hiermee kan Libië mensensmokkelaars de wind uit de zeilen nemen.

Marine ingezet

Libië denkt dat het aantal bootmigranten vanzelf afneemt, wanneer het de hulporganisaties op afstand houdt. Migranten die worden gered, moeten worden teruggestuurd naar Libië, vindt ook de Italiaanse regering. Italië zet de marine in om dat doel te verwezenlijken.

Onzin, vinden de hulporganisaties. Volgens Artsen zonder Grenzen is het wegsturen van schepen voor de Libische kust ‘aanleiding voor veel meer doden op zee. Daarnaast komen vluchtelingen vast te zitten in Libië, mogelijk met fatale gevolgen.’ De hulporganisatie heeft geen goed woord over voor de behandeling die migranten in Libië krijgen. ‘In dat land heerst wetteloosheid, willekeurige detentie en extreem geweld,’ aldus Artsen zonder Grenzen.

Gedragscode hulporganisaties

Ook Italië nam eerder maatregelen tegen de hulporganisaties. Begin augustus werd bekend dat de Italiaanse kustwacht de reddingsboot Iuventa aan de ketting heeft gelegd. De Nederlandse boot, die werd gebruikt door de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet zou zijn gebruikt bij een reddingsactie waarbij werd samengewerkt met mensensmokkelaars.

Eerder wilde Italië de acht hulporganisaties die actief zijn in het Middellandse Zee-gebied een gedragscode laten ondertekenen. Die code maakt het mogelijk voor Italië om politieagenten mee te sturen met de boten, om al tijdens het reddingswerk onderzoek te doen naar mensensmokkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.