Frankrijk

Komt Macron terug op first lady-status van Brigitte?

Door Elif Isitman - 08 augustus 2017

De Franse president Emmanuel Macron ligt onder vuur vanwege het plan om zijn vrouw Brigitte officieel aan te merken als first lady. Na de ophef die daarover ontstond, lijkt hij terug te krabbelen.

Het Élysée verklaarde dinsdag tegenover de Franse zender BFM TV dat er de komende dagen een ‘transparantieverklaring’ over de rol van Brigitte Macron zal worden uitgevaardigd.

‘Brigitte is door niemand verkozen’

Het volgt op ophef door een petitie op Change.org tegen de aanstelling van Brigitte Macron als officiële first lady. De partner van de president heeft volgens de Franse Grondwet weliswaar geen ‘officiële rol’, maar heeft met een dergelijke status wel toegang tot publieke middelen, eigen medewerkers en een kantoor.

‘Brigitte Macron heeft twee of drie assistenten, en twee veiligheidsagenten. Dat is genoeg,’ aldus de petitie. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Macron meermaals dat een rol van zijn vrouw niet uit publieke middelen zou worden betaald. De petitie streeft naar 300.000 handtekeningen en heeft inmiddels bijna 209.000 handtekeningen opgehaald.

Ook de oppositie is boos vanwege het plan van Macron. Ugo Bernalicis, politicus van de linkse coalitie La France Insoumise, vindt dat Macron hypocriet handelt: enerzijds wil hij voorkomen dat parlementariërs familieleden aannemen, maar wil wel een officiële status voor Brigitte Macron, ‘die door niemand is verkozen’.

De Franse president wordt met de aanstelling van zijn vrouw hypocrisie en nepotisme verweten, vooral omdat het Franse parlement vorige week een wet aannam die vriendjespolitiek verbiedt.

Volgens de nieuwe wet mogen bewindslieden en parlementariërs in Frankrijk geen naaste verwanten meer inhuren als medewerker. Ook moeten ze openheid geven over kosten die ze maken, en moet de overheidssteun aan politieke partijen transparanter worden. De wet werd vorige week donderdag door de Franse Eerste en Tweede Kamer aangenomen.

Het uitbannen van vriendjespolitiek was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Macron. De aangenomen wet is slechts de eerste van een pakket aan maatregelen waarmee vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en corruptie moeten worden aangepakt.

Schandaal rondom Fillons vrouw

Macron had zijn overwinning eerder dit jaar mede te danken aan publicaties in Franse media over de conservatieve presidentskandidaat François Fillon, die zijn vrouw Pénélope als parlementair medewerker had. Er zouden bovendien betalingen aan haar zijn gedaan voor niet aantoonbaar verricht werk.

Fillon hield tijdens het gehele schandaal vol dat zijn vrouw wel degelijk voor hem werkte. Fillon verloor vervolgens in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april van Macron, die het toen moest opnemen tegen Front National-voorvrouw Marine Le Pen, en uiteindelijk van haar won.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.