Frankrijk

‘Macron probeert rechts te slopen’

Door Berend Sommer - 06 augustus 2017

De regering van Emmanuel Macron heeft nog niets laten zien. Dat vindt oppositieleider Eric Woerth, die in een interview vernietigend uithaalt naar de regering van de Franse president. ‘Het belangrijkste doel van Macron is om rechts te slopen.’

Volgens Eric Woerth, lid van grootste oppositiepartij Les Républicains, is het optreden van Macron tot nu toe weinig indrukwekkend.  In een interview met de Franse krant Le Figaro zegt hij: ‘De waarheid is dat de president nog niets heeft laten zien. Nog niet een keer heeft hij iets ingewikkelds opgelost.’

Woerth vindt dat de premier van Macron, Édouard Philippe, voorheen lid van Les Républicains, een zetbaas is van de president. ‘Zijn politiek gewicht is nogal zwak,’ zegt Woerth over de premier. ‘Hij is geen regisseur van het regeringsbeleid. Hij geeft alleen maar vorm aan de wensen van Macron. Maar hij is niet benoemd om het beleid van de regering in de steigers te zetten.’

Iedere dag mardi gras

Woerth, zelf voorzitter van de financiële commissie in het Franse parlement, verwijt Macron de chaos die is ontstaan bij Defensie. ‘Bij Macron is het elke dag mardi gras: hij verkleedt zich als vliegenier maar daarna vraagt hij aan de militairen om zelf de overtollige kosten van buitenlandse operaties op te lossen. De boodschap die hij overbrengt is niet geruststellend.’

In de vernieuwende politiek van Macron heeft Woerth weinig fiducie: ‘Er is geen verschil tussen oude politiek en nieuwe politiek. Trouwens, als ik naar de meerderheidspartij kijk (Le République en Marche van Macron, red.), heb ik soms de indruk dat ze de politiek bedrijven van het Romeinse keizerrijk.’

Collomb over de regering

In een interview met het Journal de Dimanche zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, dat de regering het asielbeleid wil veranderen. ‘We verwelkomen alle vluchtelingen voor oorlog of politieke processen, maar we moeten wel een onderscheid maken tussen hen en andere vluchtelingen, die om economische motieven komen.’

Opvang in Libië

De Franse president Emmanuel Macron pleitte eerder voor asielzoekerscentra in de regio. Opmerkelijk is dat Collomb de mogelijkheid van hot-spots voor migranten in Libië afwijst. ‘Dit soort initiatieven kunnen we niet in Libië uitproberen, vanwege de situatie in dat land.’

Collomb zegt dat het risico op een terroristische aanslag zeer hoog blijft. Collomb zegt dat er in Frankrijk op dit moment 271 teruggekeerde jihadisten uit Syrië rondlopen, onder wie 54 minderjarigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.