Migratie

Merkel wil nieuwe migratiecrisis voorkomen met opvang in Libië

Door Berend Sommer - 29 augustus 2017

Met de naderende verkiezingen in de Duitse Bondsdag zit de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een lastig pakket. Het ruimhartige asielbeleid van Duitsland, tijdens de migratiecrisis in 2015, heeft er niet voor gezorgd dat de toenemende instroom van migranten naar Europa is afgeremd. Blijft Merkel achter de ingeslagen koers staan?

Enerzijds moet Merkel haar opstelling tijdens de vluchtelingencrisis verdedigen, waarbij ze meer dan een miljoen migranten Duitsland binnenhaalde onder het mom van ‘Wir schaffen dass’. Anderzijds moet ze er voor zorgen dat er niet opnieuw een enorme stroom migranten vanuit Libië naar Europa toekomt.

De migrantencrisis van 2015 mag niet weer gebeuren, vindt Merkel. ‘Het was een noodtoestand die niemand van ons, en de asielzoekers evenmin, nog eens mogen meemaken.’ Over de migrantencrisis uit 2015 zegt ze: ‘Duitsland heeft op een humane manier gereageerd in een moeilijke situatie. Het was noodzakelijk om een humanitaire crisis af te wenden.’ Dit zei ze in Welt am Sonntag.

Mini-top over migratie

Merkel was maandag aanwezig bij een mini-top over migratie. Daar sprak ze met de Franse, Spaanse, Italiaanse regeringsleiders. Ook de regeringsleiders uit Libië, Tsjaad en Niger waren aanwezig, om maatregelen te bedenken tegen de stroom migranten naar Europa.

De vraag is nu in hoeverre de migranten, die wachten op een overtocht naar Europa, in Libië moeten blijven. Merkel en de Franse president Emmanuel Macron vinden dit de beste optie, op voorwaarde dat dit gebeurt onder bescherming van VN-organisaties. Migranten kunnen dan vanuit Libië asiel aanvragen in de Europese Unie.

Eerder zette Italië de marine in om de overtocht van migranten te belemmeren: migranten die worden gered worden door de Italianen teruggebracht naar de Libische kust.

Tijdens de naderende Bondsdagverkiezingen wordt dit een heet hangijzer. Volgens de Duitse partij die Linke vormt Duitsland een coalitie met de Libische regering ‘tegen de mensenrechten’. Dat meldt Financial Times.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.