Duitsland

Merkel ziet rol voor EU in Noord-Korea-conflict

Door Elif Isitman - 23 augustus 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ervan overtuigd dat een diplomatieke oplossing voor het oplopende conflict tussen Amerika en zijn bondgenoten en Noord-Korea mogelijk is. ‘Een militair conflict kan zonder meer worden voorkomen.’

‘Wij moeten meer doen,’ zegt Merkel woensdag tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. Met ‘wij’ doelt ze op Duitsland maar ook de Europese Unie (EU).

Rol net als bij Iran

‘We kunnen niet blijven hameren op een diplomatieke oplossing, terwijl we zelf achterover leunen en niets doen,’ zegt Merkel. Ze vindt dat landen als Duitsland en Frankrijk een actievere bemiddelingsrol op zich kunnen nemen, zoals eerder ook gebeurde voordat er een atoomdeal met Iran tot stand kwam.

Ondertussen heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un meer raketmotoren besteld, melden staatsmedia uit Pyongyang woensdag. Hij zou vastberaden zijn om door te gaan met de nucleaire ontwikkeling in zijn land. Zo zou hij aanwezig zijn geweest bij een briefing over het ontwerpproces van intercontinentale ballistische raketten (ICBM).

In het persbericht werden echter geen directe dreigementen jegens de Verenigde Staten geuit, zoals de afgelopen weken wel meermaals gebeurde.

Reden tot optimisme voor de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Ik respecteer het feit dat hij ons begint te respecteren,’ zei Trump woensdag tijdens een campagnerally in Phoenix. ‘En misschien – waarschijnlijk niet, maar misschien – kan hier iets positiefs uitkomen,’ aldus Trump.

Tests met ICBM-raketten

Sinds het begin van vorig jaar heeft Noord-Korea twee nucleaire tests en tientallen rakettesten uitgevoerd. Met de twee ICBM-lanceringen in juli, koos de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resoluut voor nieuwe sancties tegen het autoritaire regime van Kim Jong-un.

Vooral de laatste test met een ICBM – op 28 juli – zorgde voor angst bij de Amerikanen en hun bondgenoten. De raket die daar werd gelanceerd zou het Amerikaanse vasteland kunnen raken, pochte Kim Jong-un naderhand. Die lezing werd later ook bevestigd door Amerikaanse experts.

Trump reageerde heethoofdig en verklaarde dat Noord-Korea fire and fury (vuur en razernij) te wachten stond als er meer dreigingen tegen Amerika zouden volgen. Kort daarna dreigde Kim Jong-un met Guam – een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan – als doelwit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.