Moskou

Na Trumps reisverbod probeert Noord-Korea Russische toeristen te lokken

Door Elif Isitman - 24 augustus 2017

Noord-Korea heeft een bizarre campagne gelanceerd om Russische toeristen te trekken. Voor het eerst wordt er een reisbureau opgezet in Moskou dat specifiek gericht is op Noord-Korea als bestemming.

Het reisbureau in kwestie heet NKOREAN.RU, en is een Russisch bedrijf dat met een licentie van Noord-Korea opereert.

‘Veiliger dan Londen’

Het bedrijf adverteert met ‘complete onderdompeling’ in de Noord-Koreaanse cultuur, en noemt activiteiten in het geïsoleerde land ‘veiliger dan een avondwandeling in Londen’. Russen kunnen tours boeken voor maximaal 10 personen. Het isolationistische karakter van Noord-Korea wordt juist ingezet om reizigers aan te trekken. Het duurste pakket voor Russische toeristen beslaat een reis van 15 dagen, en kost 118.090 roebel (bijna 1.700 euro).

Uiteraard moeten toeristen eerst worden gecheckt voordat ze het land binnenkomen, zoals ook gebruikelijk is voor reizigers uit andere landen die naar Noord-Korea gaan. Ook vanuit Nederland worden reizen naar Noord-Korea georganiseerd.

Alles goedgekeurd door regering

Toeristen in Noord-Korea moeten ten alle tijden begeleid worden door een lokale gids. Die moet het ‘gedrag van de toerist’ in de gaten houden, en is tevens ‘verantwoordelijk voor de veiligheid’ van de bezoekers. Toeristen mogen in Noord-Korea geen foto’s maken van strategische en militaire gebouwen, en mogen ook geen lange gesprekken voeren met locals. Bovendien moet het gehele reisprogramma van tevoren worden vastgesteld.

Alle bezienswaardigheden die toeristen in Noord-Korea mogen bezoeken moeten worden goedgekeurd door de regering onder leiding van dictator Kim Jong-un.

Terugslag voor Amerikaans reisverbod

Vermoedelijk is het bureau opgezet als maatregel nadat de Verenigde Staten vorige maand een reisverbod voor de eigen burgers naar Noord-Korea instelde. Dat volgde kort op de dood van de Amerikaanse student Otto Warmbier, die eerder als gevangene door het autoritaire regime in Pyongyang werd vastgehouden. Hij had een propagandavlag gestolen.

In comateuze toestand werd hij op 13 juni vrijgelaten. Behandeling in een Amerikaans ziekenhuis mocht niet baten. Warmbier overleed kort daarna, volgens zijn familie na hersenletsel. Zijn vader zei al direct na de vrijlating dat zijn zoon door de Noord-Koreanen ernstig was mishandeld.

Het hersenletsel van zijn zoon kwam volgens de vader door marteling. Het regime in Pyongyang hield vol dat Warmbier aan botulisme leed en de student om humanitaire redenen had vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.