Dreiging

Nieuwe sancties mokerslag voor Noord-Korea

Door Berend Sommer - 06 augustus 2017

De VN-veiligheidsraad heeft unaniem besloten tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De sancties zijn een reactie op de aanhoudende rakettesten van de Noord-Koreaanse regering. Voor de export betekent dat een mokerslag.

Met de sancties wacht Noord-Korea een financiële strop, naar verwachting zal de export van het land dalen met één miljard dollar. De totale export van het land wordt geschat op 3 miljard dollar. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley roemde de eensgezindheid van de veiligheidsraad: ‘Nog nooit werd het Noord-Koreaanse regime geconfronteerd met zulke hoge sancties.’ Met de sancties worden onder meer de kolenexport en de Noord-Koreaanse visserij aan banden gelegd.

Van doorslaggevend belang waren de testen met intercontinentale raketten van Noord-Korea. Afgelopen maand werden er twee testen gedaan met zo’n raket. ‘Deze langeafstandsrakketten en nucleaire onverantwoordelijkheid moet nu ophouden,’ aldus Haley.

China overstag

Unanieme steun voor sancties is een rariteit in de veiligheidsraad. Normaliter worden pogingen om sancties in te stellen tegen Noord-Korea geblokkeerd door Rusland en China. Gisteren was dit echter niet het geval.

Kort na de sancties riep China, de grootste bondgenoot van de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un het land op om een verstandige keuze te maken. ‘We moeten de ontwikkeling van Noord-Koreaanse kernwapens op een efficiënte manier blokkeren,’ aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi.

De Amerikaanse president Donald Trump ziet de sancties als een grote overwinning. In een reactie op Twitter zegt hij blij te zijn  met de steun van China en Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.