Terrorisme

Politie zoekt chauffeur aanslag La Rambla. Maar wie is het?

19 augustus 2017

De chauffeur die donderdagavond op La Rambla in Barcelona inreed op honderden mensen is nog altijd voortvluchtig. Gisteren maakten de autoriteiten bekend dat de 17-jarige Moussa Oukabir werd aangemerkt als hoofdverdachte, maar nu komt de politie daarop terug. Wie reed er dan in het bestelbusje?

Aanvankelijk werd gedacht dat Moussa Oukabir het busje huurde en daarom waarschijnlijk ook de chauffeur was. ‘Het is mogelijk dat hij de dader was, maar die hypothese wordt elk uur minder aannemelijk,’ zegt Josep Lluís Trapero, het hoofd van de Catalaanse politie.

Volgens de Catalaanse politie is het aannemelijker dat de 22-jarige Younes Abouyaaqoub met het bestelbusje de menigte inreed. Dat meldt de Spaanse krant El País. Met het busje reed hij donderdagavond La Rambla op, een van de drukste toeristische straten van Europa. Met de bedoeling om zo veel mogelijk mensen te doden, reed hij zigzaggend over de straat. Er vielen veertien doden, ruim honderd mensen raakten gewond.

Younes Abouyaaqoub. Foto:AFP.

Gehuurd bestelbusje

De Spaanse politie ging er eerder van uit dat de chauffeur van het busje Moussa Oukabir was. Het bestelbusje was gehuurd op naam van diens broer, Driss Oukabir. Driss Oukabir meldde zich vlak na de aanslag bij de Spaanse autoriteiten en verklaarde dat zijn identiteitsbewijs was gestolen.

Nu wordt aan die veronderstelling getwijfeld. Op basis van ooggetuigen die de chauffeur uit het busje zagen vluchten, lijkt het erop dat Younes Abouyaaqoub de dader van de terroristische aanslag is. Aanvankelijk dacht de politie dat Abouyaaqoub was overleden in Cambrils, maar dat werd vervolgens tegengesproken.

De Spaanse autoriteiten zoeken nu naar Abouyaaqoub. Ook zijn de Franse autoriteiten ingelicht, omdat de politie er rekening mee houdt dat Abouyaaqoub over de grens is gevlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.