buitenland

Twee aanslagen op toeristisch hart Spanje: wat we weten

18 augustus 2017

Kort nadat een busje gisteravond inreed op honderden toeristen op de Ramblas in Barcelona, is opnieuw een aanslag gepleegd. Terroristen reden in de nacht van donderdag op vrijdag in de Spaanse badplaats Cambrils opnieuw in op passanten.

De terroristen reden rond twee uur ’s nachts in op meerdere mensen in de Spaanse badplaats. Ze reden in een Audi A3, en droegen bomgordels. De bomgordels bleken niet echt te zijn. Dat meldt persbureau Reuters. Zeven mensen raakten gewond, onder wie één politieagent. Een van hen is in levensgevaar.

‘Tussen twee uur en half drie ’s nachts waren we op de boulevard bij het strand. Daar hoorden we geknal,’ zegt een 20-jarige badgast tegen persbureau AFP. ‘We dachten dat het om vuurwerk ging. Maar het waren schoten.’

Vijf terroristen gedood

De terroristen, onder meer gewapend met bomgordels, raakten verwikkeld in een schietpartij met de Spaanse politie. Vijf terroristen werden gedood. Dat melden de lokale autoriteiten.  Volgens de Spaanse krant El Mundo is een zesde verdachte aangehouden.

De Spaanse autoriteiten houden er rekening mee dat de aanslag in Cambrils is gelieerd aan de aanslag in Barcelona op donderdagavond. De badplaats ligt op 120 kilometer van Barcelona, in de buurt van de stad Tarragona.

Op woensdag stortte in het Spaanse dorp Alcanar een huis in, na een grote explosie. Er viel één dode. Aanvankelijk vermoedde de Spaanse politie dat de explosie door een gaslek kwam. Nu wordt het incident echter gelieerd aan de twee aanslagen. Terroristen zouden geprobeerd hebben om explosieven te maken.

Dodelijke aanslag Barcelona: chauffeur nog voortvluchtig

Rond vijf uur donderdagmiddag reed een man in op een menigte op de Ramblas, het toeristische hart van Barcelona. Bij deze aanslag met een bestelbusje vielen 14 doden. Meer dan honderd mensen raakten gewond, onder wie drie Nederlanders. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze niet in levensgevaar.

De chauffeur van het busje is nog voortvluchtig. De Spaanse politie verrichtte twee aanhoudingen: een Spanjaard en een Marokkaan die vermoedelijk betrokken zijn bij de aanslag. Op vrijdagochtend is een derde arrestatie verricht. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), via persbureau Amaq.

Grote paniek

Op de Ramblas brak na de aanslag grote paniek uit. Honderden mensen zochten rennend een goed heenkomen, veel toeristen verscholen zich in winkels. De politie verzocht mensen met klem de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen.

Volgens getuigen reed het bestelbusje zigzaggend en met hoge snelheid over de Ramblas. De dader stapte daarna uit het busje en rende weg. De politie denkt te weten wie de dader is, meldt El PaisDriss Oukabir, een Marokkaanse twintiger die in het Noord-Spaanse dorp Ripoll woont. Hij is een bekende van de politie: in 2012 kwam hij vrij uit de gevangenis in Figueres.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.