Amerika

Zware kritiek op Trump na ontspoorde persconferentie

Door Tom Reijner - 16 augustus 2017

Eerder deze week veroordeelde Donald Trump na grote politieke druk het geweld van extreemrechtse demonstranten in Charlottesville, maar daar komt hij nu deels op terug. Tijdens een persconferentie in zijn eigen Trump Tower zei hij dat beide partijen, zowel links als rechts, verantwoordelijk zijn voor het geweld afgelopen weekeinde.

Trump toonde in New York begrip voor rechtse betogers die zaterdag in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee: ‘Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook weg? Is George Washington volgende week aan de beurt en de week daarna Thomas Jefferson? Waar houdt dit op?’ De persconferentie zou eigenlijk gaan over Trumps plannen met de infrastructuur, maar eindigde in chaos. Op een gegeven moment spraken de Amerikaanse president en de verzamelde journalisten wild door elkaar heen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geen plaats voor racisme en haat in Amerika

Volgens de Amerikaanse president zijn beide kanten schuldig aan het ontsporen van de protesten in de staat Virginia. Ook linkse demonstranten vielen ‘de anderen gewelddadig aan’, zei Trump. Maandag liet de Amerikaanse president nog luid en duidelijk weten dat er geen plaats is voor racisme en haat in de Verenigde Staten.

Witte racisten en neonazi’s zijn ‘weerzinwekkende haatgroepen’, zei hij vanuit het Witte Huis: ‘Racisme is het kwaad.’ Bij het geweld in Charlottesville kwam een vrouw om het leven toen een man met een auto inreed op de protesterende menigte. Vermoedelijk was hij verbonden met neonazistische groeperingen.

Storm van kritiek na uitlatingen Trump

De nieuwste uitspraken van Trump komen hem wederom op veel kritiek te staan. Ook binnen eigen partij. Zo twitterde Republikeins Congreslid Ileana Ros-Lehtinen: ‘Beide partijen verantwoordelijk houden voor het geweld? Nee.’ Senator John McCain, die sowieso veel kritiek heeft op de koers van Trump, zegt dat beide partijen niet op gelijke voet kunnen worden gesteld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mitt Romney, ex-presidentskandidaat, zegt iets soortgelijks. ‘De ene kant is racistisch, nazistisch. De andere kant gaat juist tegen racisme in. Moreel gezien zijn dat echt twee totaal verschillende werelden,’ aldus Romney. Een andere prominente Republikein, Steve Stivers, zegt in een reactie Trumps woorden niet te begrijpen. ‘Wat is daar zo moeilijk aan? Witte racisten en neonazi’s zijn het kwaad en die hoor je gewoonweg niet te verdedigen.’ Ook Marco Rubio deed een duit in het zakje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.