Londen

Deze Syrische migrant (21) wordt gelinkt aan aanslag Londen

Door Tom Reijner - 18 september 2017

Een van de verdachten van de bomaanslag in de metro van Londen is een 21-jarige Syrische migrant. De politie arresteerde Yahyah Farroukh zaterdagnacht bij een kiprestaurant in Hounslow in het westen van de Britse hoofdstad.

Farroukh wordt ondervraagd wegens verdenking van betrokkenheid bij terreur, meldt de Britse nieuwszender SkyNews.

Met een rugbytackle tegen de grond gewerkt

Volgens de Britse krant The Sun was de arrestatie van de Syriër in een kiprestaurant ‘spectaculair’ te noemen. Vier undercoveragenten zouden Farroukh – volgens zijn Facebook-profiel afkomstig uit Damascus –  met een soort ‘rugbytackle’ op de stoep voor het restaurant hebben gevloerd. Agenten doorzochten gisteren zijn huis in Stanwell, Surrey.

Farroukh wordt volgens Britse media ook in verband gebracht met een ander adres, waar de politie eveneens binnenviel in het kader van het onderzoek naar de aanslag met een emmer vol explosief materiaal op Parsons Green, een metrostation in de wijk Walham Green. Het gaat om het huis van het echtpaar Penelope en Ronald Jones, pleegouders op leeftijd voor onder meer migranten en vluchtelingen. Een aantal jaren geleden werden zij  geridderd door de Britse koningin Elizabeth.

Andere verdachte is 18-jarige Irakees

Vermoedelijk waren zij het die Farroukh opvingen toen hij naar Groot-Brittannië kwam. Dat geldt ook voor de andere verdachte in deze terreurzaak, een 18-jarig weeskind uit Irak, dat op zijn vijftiende de oversteek maakte over het Kanaal. Hij zou degene zijn geweest die de bom-emmer in de metro zette. Bij de ontploffing en de steekvlam die volgden, vielen 29 gewonden. De explosie had veel groter moeten zijn, maar het in elkaar geknutselde explosief ontplofte maar gedeeltelijk.

De Britse regering besloot gisteren om het dreigingsniveau van aanslagen in het land naar beneden bij te stellen, van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’. Minister van Binnenlandse Amber Rudd zei zondag dat dit besluit is genomen op basis van de vooruitgang die is geboekt in het onderzoek. Na de aanslag met de bom-emmer verhoogde premier Theresa May het dreigingsniveau in het land  van ‘ernstig’ naar ‘kritiek’. Dat is het hoogste niveau, wat betekent dat op korte termijn nog een terreurdaad werd verwacht.

Extremisten vinden steeds nieuwe wegen. Acht tips om je erop voor te bereiden >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.