Europese Unie

‘Duitsland moet Polen betalen voor gruwelen in de oorlog’

Door Berend Sommer - 04 september 2017

Duitsland moet Polen herstelbetalingen doen voor de aangerichte schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat vindt de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski. Hij schat de geleden schade op 840 miljard euro.

Dit astronomische bedrag noemde Waszczykowski vanochtend tijdens een optreden bij de Poolse radiozender RMF FM. Gevraagd of Polen moet vragen om herstelbetalingen, antwoordde Waszczykowski: ‘We moeten het er in elk geval over hebben.’

‘Een historisch tegenoffensief’

‘Moreel gezien staat buiten discussie dat we recht hebben op herstelbetalingen,’ vindt Waszczykowski. ‘Juridisch gezien zitten er nog haken en ogen aan.’ De vraag of Polen recht heeft op herstelbetalingen van Duitsland, steekt vaker de kop op. Begin augustus maakte de Poolse regering bekend zich te beraden op een claim tegen Duitsland.

‘Een historisch tegenoffensief,’ noemde leider Lech Kaczynski van de rechts-conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) de claim, die wordt gezien als een politiek middel om Duitsland de mond te snoeren.

Compensatie voor vreselijke misdaden

Het is nog niet zeker of de Poolse regering daadwerkelijk een claim zal indienen, maar volgens de minister van Buitenlandse Zaken wordt er wel over nagedacht. ‘Duidelijk is dat Polen is vernietigd tijdens de oorlog, en dat hier vreselijke misdaden zijn begaan. Dat is nooit gecompenseerd.’

In 1953 heeft de Poolse regering, destijds communistisch, afstand gedaan van herstelbetalingen. Die verklaring wordt door de huidige regering nu betwist: de rechts-conservatieve regeringspartij PiS verklaart dit besluit uit de communistische tijd nietig, omdat het werd genomen onder druk van de Sovjet-Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.