Irak

Erdogan dreigt Iraakse Koerden met hongersnood

Door Tom Reijner - 26 september 2017

Niemand in de directe omgeving die het wil, maar de Iraakse Koerden lijken in hun referendum voor onafhankelijkheid te hebben gestemd. Dat zegt althans hun leider Masud Barzani. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt met vergelding.

Barzani zei dinsdag op tv dat de kiezers ‘ja’ hebben gezegd tegen onafhankelijkheid, schrijft persbureau Reuters. De definitieve uitslag wordt woensdag verwacht.

Irak en Turkije houden militaire oefeningen

Hij riep de Iraakse autoriteiten in Bagdad op om deel te nemen aan een ‘serieuze dialoog’ in plaats van de Koerdische Regionale Overheid te dreigen met sancties. Irak wil niets weten van onafhankelijkheid. Om het ongenoegen hierover duidelijk te maken, zijn er Iraaks-Turkse militaire oefeningen.

Het Iraakse leger is met Turkse militairen ‘grootschalige manoeuvres’ begonnen in het grensgebied, maakte de Iraakse minister van Defensie gisteren bekend. Ook Iran gaf aan niets te voelen voor Koerdische onafhankelijkheid. De Islamitische republiek schortte alle vluchten van en naar Koerdisch Irak tot nader order op.

Erdogan: jullie zullen honger lijden

Het felste geluid komt van Turkije. Het land dreigt met militaire actie  in het noorden van Irak als de Iraakse-Turkse minderheid daar wordt bedreigd. De meeste Iraakse Turken wonen in en rond Kirkuk, bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad. Koerdische strijders namen de stad in 2014 in. Toen trokken de Iraakse troepen zich er terug, tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat.

Erdogan deed vandaag nog een extra duit in het zakje. Hij beschuldigt de Iraaks-Koerdische leider van ‘verraad’. Erdogan waarschuwt de Koerden voor de gevolgen: ‘Als de Turkse vrachtwagens de grens niet meer over gaan, zullen jullie honger lijden.’ Ook dreigt hij de oliepijplijn die ruwe olie vanuit Noord-Irak naar de rest van de wereld transporteert, stil te leggen. Maar daarmee zou hij ook zichzelf benadelen. De kiezers lijken zich bovendien weinig van zijn dreigementen te hebben aangetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.