Londen

Familie van verdachte bomaanslag Parsons Green woont in Nederland

Door Elif Isitman - 18 september 2017

De familieleden van terreurverdachte Yahyah Farroukh zijn Syrische asielzoekers die in ‘het zuiden van Nederland’ wonen. Zijn broer, schoonzus en vrouw zijn naar eigen zeggen geschokt dat Farroukh een aanslag zou plegen.

Dat meldt journalist Jenan Moussa, die zelf met de familieleden sprak, op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Ambitieuze jongen’

De 21-jarige Farroukh is een van de verdachten die wordt  gelinkt aan de bomaanslag op Parsons Green, een metrostation in de wijk Walham Green afgelopen vrijdag. Hij zou zijn familie onlangs nog hebben bezocht om het Suikerfeest te vieren. Kort daarvoor overleed zijn vader in Egypte. Het gerucht gaat dat hij daarna zou zijn geradicaliseerd. De Britse noch de Nederlandse autoriteiten zouden volgens de familie contact hebben gezocht na de arrestatie van Farroukh.

Zijn broer zou niet kunnen geloven dat Farroukh iets te maken heeft met terrorisme. Volgens hem is Farroukh een ambitieuze jongen, die van Groot-Brittannië houdt en studeert om later journalist te worden. Ook zijn schoonzus is verbaasd: ‘Hij zou nog geen mier kwaad doen.’

De familieleden zouden in ‘het zuiden van Nederland’  wonen. Moussa wil om privacy-redenen niet reageren op de vraag waar de familie precies woont. Ze zegt alleen dat het ergens in Brabant is.

Spectaculaire arrestatie

Farroukh werd zaterdagnacht bij het kiprestaurant Aladdins Fried Chicken in Hounslow in Zuidwest-Londen gearresteerd. Britse media omschreven de arrestatie als ‘spectaculair’. Vier undercoveragenten zouden Farroukh – afkomstig uit Damascus –  met een soort ‘rugbytackle’ op de stoep voor het restaurant hebben gevloerd. Agenten doorzochten zondag zijn huis in Stanwell, Surrey.

Farroukh zou ook in verband worden gebracht met een ander adres, waar de politie eveneens binnenviel in het kader van het onderzoek naar de aanslag met een emmer vol explosief materiaal op Parsons Green. Het gaat om het huis van het echtpaar Penelope en Ronald Jones, pleegouders op leeftijd voor onder meer migranten en vluchtelingen. Een aantal jaren geleden werden zij  geridderd door de Britse koningin Elizabeth.

Vermoedelijk waren zij het die Farroukh opvingen toen hij naar Groot-Brittannië kwam. Dat geldt ook voor de andere verdachte in deze terreurzaak, een 18-jarig weeskind uit Irak, dat op zijn vijftiende de oversteek maakte over het Kanaal. Hij zou degene zijn geweest die de bom-emmer in de metro zette. Bij de ontploffing en de steekvlam die volgden, vielen 29 gewonden. De explosie had veel groter moeten zijn, maar het in elkaar geknutselde explosief ontplofte maar gedeeltelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.