Europese Unie

Hoe Orbán op drie fronten tegen de EU strijdt

Door Berend Sommer - 10 september 2017

Het is geen geheim dat de Hongaarse premier Viktor Orbán op ramkoers ligt met de Europese Unie. Deze week kwamen lang sluimerende conflicten tot een hoogtepunt. Niet alleen heeft Orbán het aan de stok met Jean-Claude Juncker, maar ook het Europees Hof van Justitie en het Europees Parlement stuiten op fel verzet.

‘Uw idee van solidariteit is niet in overeenstemming met de Europese wetgeving,’ schrijft Orbán fijntjes in een brief naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. De Hongaarse premier is ‘stomverbaasd’ dat Juncker niet mee wil betalen aan het hek aan de Hongaarse zuidgrens.

‘Dear Jean-Claude’

‘Stomverbaasd en verward was ik, toen ik las dat u en de Europese Commissie weigeren om mee te betalen aan het hek. Het is mijn overtuiging dat degenen die dit hek niet steunen niet de intentie hebben om de burgers van de Europese Unie te beschermen. Zonder fysieke obstakels kunnen we onze grenzen niet verdedigen tegen illegale migratie.’

Orbán dringt er nogmaals op aan dat de Europese Unie opdraait voor de helft van de kosten (400 miljoen euro) van het hek  aan de Hongaarse grens. Juncker zei eerder deze week dat Orbán een Europese bijdrage aan de grensbewaking kan vergeten.

EU-hof: Orbán moet zich schikken naar migrantenquota

Maar er woedde nog een ander conflict: dat werd uitgevochten in de rechtszaal. Afgelopen week besloot het Europees Hof dat Hongarije en Slowakije zich moeten houden aan de migrantenquota van de Europese Unie, ondanks hun verzet. Slowakije en Hongarije hadden de Europese Commissie aangeklaagd, omdat ze het niet met de herverdeling van migranten eens zijn.

In september 2015, tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, besloot de Europese Unie om vluchtelingen in Griekse en Italiaanse kampen naar rato te verdelen over de lidstaten. Die maatregel was nodig om Griekenland en Italië, waar de kampen vol zaten, te ontlasten. Dit besluit werd met meerderheid bekrachtigd door de 28 EU-landen. Hongarije stemde tegen.

Na de uitspraak van het Hof blijft Orbán bij zijn standpunt: hij gaat geen extra vluchtelingen opnemen. ‘Een verkrachting van de Europese wet,’ noemde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Pétér Szijjártó, de uitspraak.

‘Geen immigratieland’

‘In tegenstelling tot een aantal EU-lidstaten heeft Hongarije geen koloniaal verleden,’ schrijft Orbán. ‘Die staten hebben een groot aantal migranten toegelaten, in overeenstemming met hun koloniale erfenis. Hongarije daarentegen, is geen migratieland, wil geen migratieland worden, en zal zich niet laten dwingen om dit te worden.’

Sargentini verbaast zich over Orbán

Ook het Europees Parlement kan niet op sympathie rekenen van de Hongaarse premier. Een commissie van het Europees Parlement moet in Boedapest uitzoeken of EU-subsidies volgens afspraak worden besteed. Ook wil het Parlement controleren of er geen misbruik wordt gemaakt van EU-geld. De vraag is of dit bezoek doorgang kan hebben, want de Hongaarse premier Viktor Orbán weigert tot nu toe elke medewerking aan het bezoek.

GroenLinksparlementariër Judith Sargentini vindt de houding van de Hongaren verbazend. ‘Wat het meest opvalt, is het gebrek aan diplomatieke taal in de brieven,’ zegt Sargentini. ‘Waar is de Orbán-regering bang voor? Als je je als land goed voelt over je EU-bestedingen, hoef je je toch geen zorgen te maken? Die missie moet daar gewoon heen.’ Ze verwacht een neutrale ontvangst van de Hongaarse regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.