Turkije

Opmerkelijk: Poetin naar Ankara wegens Koerdisch referendum

Door Berend Sommer - 28 september 2017

In de Noord-Iraakse stad Erbil, waar overwegend Koerden wonen, stijgt de spanning. Alle vluchten van en naar de stad worden geschrapt. Dat heeft de Iraakse regering besloten. Het onafhankelijkheidsreferendum dat afgelopen maandag door de Koerden werd gehouden, leidt mogelijk tot een burgeroorlog.

Het referendum van maandag 25 september deed het nodige stof opwaaien. Meer dan 90 procent van de kiezers koos voor een onafhankelijk Koerdistan. De Iraakse premier Haider al-Abadi, fel tegenstander van het referendum, liet weten dat hij ‘verplicht’ is om zijn soldaten naar het noorden van Irak te sturen, om een mogelijke onafhankelijkheid de kop in te drukken.

Donderdagochtend eiste Bagdad dat alle vluchten vanuit de Noord-Iraakse regio worden geschrapt. Hierdoor is het voor de inwoners alleen mogelijk om het land over de weg te verlaten: een omineus teken.

Turkije neemt Koerdische doelen onder vuur

Iran, Syrië en Rusland zijn bondgenoten in de regio en willen geen van alle een onafhankelijke Koerdische staat. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Gisteren voerde het Turkse leger een bombardement uit in het noorden van Irak, waarbij Koerdische doelen werden aangevallen.

‘Door een luchtaanval in het noorden van Irak zijn dertien gewapende leden van een separatistische terreurorganisatie geneutraliseerd. Zij troffen voorbereidingen voor een aanslag,’ luidde de verklaring van Turkije. Eerder deze week waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de Koerden honger zullen lijden, mochten zij hun claim op een onafhankelijk Koerdistan handhaven.

Poetin naar Ankara

Na een eerder telefoongesprek over het Koerdische referendum, arriveert de Russische president Vladimir Poetin vandaag in Ankara voor een onderhoud met zijn Turkse collega. Poetin heeft zich minder fel uitgesproken tegen het Koerdische referendum voor onafhankelijkheid, maar is gebaat bij stabiliteit in de regio. ‘De nationale ambitie van de Koerden moet met respect worden behandeld,’ luidt een Russische verklaring aan de Franse krant Le Monde.

Turkije en Rusland zoeken toenadering tot elkaar. Sinds de verhouding tussen beide landen in 2015 tot een dieptepunt was gedaald omdat Turkije een Russisch vliegtuig in Syrië had neergehaald, wordt hard gewerkt om de betrekkingen weer te verbeteren. Onlangs schafte de Turkse regering Russisch luchtafweergeschut aan. Die aankoop deed de wenkbrauwen van de NAVO-bondgenoten rijzen. Dit bezoek van Poetin aan Turkije is mogelijk een nieuwe reden tot zorg voor het Westen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.