#Noord-Korea

Kim Jong-un beantwoordt sancties met raket over Japan

Door Berend Sommer - 15 september 2017

Nog geen dag nadat Noord-Korea dreigde om Japan tot zinken te brengen, werd vanuit Pyongyang opnieuw een raket gelanceerd. Met de tweede rakettest in drie weken over Japan, zet Noord-Korea de internationale gemeenschap onder grote druk.

De lancering van de raket werd bevestigd door Zuid-Korea. Het gaat om een middellangeafstandsraket, die over Japan heen werd geschoten. Japanse burgers werden gewaarschuwd door het luchtalarm en zochten hun toevlucht tot schuilkelders. De raket belandde 2.000 kilometer ten oosten van Japan in de oceaan. Zuid-Korea en Japan veroordeelden de rakettest.

‘Japan  tot zinken brengen’

De rakettest is onheilspellend, mede omdat Noord-Korea donderdag nog dreigde om ‘Japan tot zinken te brengen’. De Noord-Koreaanse leider dreigde kernwapens in te zetten tegen zowel Japan als de Verenigde Staten. ‘De Verenigde Staten zullen worden teruggebracht tot as en duisternis,’ zei Noord-Korea eerder deze week. En: ‘Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.’

Shinzo Abe woedend

De Japanse premier Shinzo Abe reageerde kwaad op de rakettest: ‘Pyongyang is een bedreiging voor de wereldvrede. Noord-Korea treedt de afspraken van de internationale gemeenschap met voeten, deze provocaties kunnen we niet accepteren.’

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in brengt deze lancering Noord-Korea verder in een isolement. Ook riep de Zuid-Koreaanse president op tot spoedberaad in de VN-Veiligheidsraad, de vergadering zal vandaag nog plaatshebben. De Zuid-Koreaanse president pleit voor onderhandelingen met de Noord-Koreaanse dictatuur, maar het is de vraag in hoeverre deze wens reëel is.

Maandag kondigden de Verenigde Naties nieuwe sancties af tegen Noord-Korea. De Veiligheidsraad is in de agressieve Noord-Koreaanse retoriek een ‘hulpmiddel van het kwaad’, een instituut dat ‘is samengesteld uit landen die op de loonlijst staan van Amerika’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.