Terrorisme

Londen opnieuw doelwit aanslag: dit weten we

Door Berend Sommer - 15 september 2017

Opnieuw is de Britse hoofdstad doelwit van een aanslag. In de metro in de buurt van station Parsons Green ontplofte vanmorgen een bom. Er brak paniek uit. Mensen probeerden uit alle macht uit de metro te ontsnappen. Wat gebeurde er?

De hulp van de autoriteiten kwam snel op gang. Om 8:20 uur (Engelse tijd) rukte de brandweer uit naar de plek des onheils. Zwaarbewapende politie-eenheden waren snel ter plaatse. Volgens ooggetuigen was er sprake van een in brand staande emmer, verstopt in een Lidl-tas. Op beelden, die uitgebreid werden verspreid op sociale media, is inderdaad te zien dat er een emmer in brand staat.

Uit eerste onderzoek van de Britse antiterreureenheid blijkt dat het gaat om een bom in een emmer. Bij de explosie en de nasleep vielen 22 gewonden. Achttien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de Britse krant Metro heeft een aantal gewonden brandwonden.

Harde knal

Een ooggetuige zegt tegen de Britse krant The Guardian: ‘Ik hoorde eerst een harde knal, daarna zag ik rook en vuur. Het was chaos: overal vlogen dingen en mensen vielen over elkaar heen. Er was veel paniek, en mensen raakten gewond door de klap.’

Een andere getuige zag ‘een vuurbal op me afkomen, geel of oranje’. ‘Het rook als een brandblusser, en ik zag ook schuim dat leek op dat uit een brandblusser.’ De getuige zag rode draden uit de Lidl-tas komen.

Politie maakt jacht op terrorist

De politie maakt nu jacht op degene die de bom achterliet in de metro. De ontsteking van de bom zou haperen, maar er ontstond toch een ontploffing. De aanslag is nog niet opgeëist.

Volgens de Londense burgemeester Sadiq Khan wordt er jacht gemaakt op een persoon. ‘Er wordt hard gewerkt. Ik heb alle vertrouwen in de politie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.