Europese Unie

Macron kaapt EU-top met plan voor nauwere samenwerking

Door Berend Sommer - 29 september 2017

De Franse president Emmanuel Macron heeft het initiatief in de Europese Unie naar zich toegetrokken. Deze week presenteerde hij zijn visie voor de Unie. Vandaag komen de regeringsleiders van de Unie bijeen in Tallinn. Krijgt Macron zijn zin en gaat de Europese Unie nauwer samenwerken?

De regeringsleiders komen vandaag hoofdzakelijk bijeen om te praten over digitale vernieuwing binnen de Europese Unie. Ook wordt nagedacht over een manier om Google en Amazon meer belasting te laten betalen. Maar het is duidelijk dat Macron meer wil. Hij wil de toekomst van de Europese Unie ter sprake brengen.

Eerder deze week hield Macron een toespraak, waarin hij zijn visie op de Europese Unie gaf. Macron wil de Europese Unie hervormen, omdat de Unie ‘te zwak en te traag is’. De Franse president pleitte voor een minister van Financiën voor de landen in de eurozone. Die minister moet gaan beschikken over een eigen budget. Ook wil Macron controle over de buitengrenzen van de Europese Unie en nauwere samenwerking op het gebied van defensie.

Wat doet Duitsland met plan Macron?

Donderdagavond begon Macron al met een lobby om andere regeringsleiders te enthousiasmeren voor zijn plannen voor de Europese Unie. Hij had een onderhoud van een halfuur met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar slaagt hij er ook in om Duitsland te overtuigen? Alexander Lambsdorff, europarlementariër voor de FDP, hoogstwaarschijnlijk een van Merkels coalitiepartners, schamperde over de plannen van Macron: ‘Nieuwe spaarvarkentjes gaan Europa niet verstevigen.’ De Duitse FDP is tegen een eigen begroting van de Europese Unie

Polen ligt dwars

Vooral tussen Macron en de Poolse regering zijn de spanningen om dit voorstel gestegen. De Polen vrezen dat de plannen van Macron zorgen voor een Europa ‘met twee snelheden’, waarbij de eurolanden sneller met elkaar integreren. Polen is voorlopig niet van plan om de zloty in te wisselen voor de euro.

Andersom is Macron niet gecharmeerd van de conservatieve Poolse regering van premier Beata Szydlo, die op ‘alles nee-zegt’. Een van de grootste stenen des aanstoots is de Poolse weigering om zich te houden aan de verdeelsleutel voor de migranten uit Italië en Griekenland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.