Duitsland

Merkel en Schulz doen laatste wanhoopsoproep voor verkiezingen

Door Elif Isitman - 23 september 2017

Met de Duitse verkiezingen voor de deur, proberen bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar uitdager Martin Schulz (SPD) de laatste kiezers nog over te halen te gaan stemmen. De twee vrezen dat de rechtse Alternative für Deutschland alsnog onverwacht groot kan worden.

Tot nu toe staat Merkel steevast aan kop in de peilingen. Maar een derde van het Duitse electoraat is nog zwevende, meldt persbureau Reuters zaterdag. Zondag worden de Bondsdagverkiezingen gehouden.

Moeilijke coalitie

Als de AfD op de derde plaats eindigt, wordt het lastig voor Merkel om een coalitie te vormen. Merkel sprak haar achterban zaterdag toe in Berlijn en riep hen op te gaan stemmen. ‘We willen jullie motivatie opkrikken, zodat we alsnog veel, veel mensen gemaakt.’

Ze benadrukte de conservatieve standpunten van het voorkomen van belastingverhogingen, en het verhogen van de binnenlandse veiligheid. Ook kon ze het niet laten om de Europese Unie een pluim te geven: die zorgt volgens Merkel voor stabiliteit in een ‘verstoorde wereld’.

Merkel verdedigt controversieel migratiebesluit

Vrijdag zag Merkel zich genoodzaakt haar beslissing om de deur open te zetten voor zo’n miljoen asielzoekers tijdens de migratiecrisis in 2015 opnieuw te verdedigen. Het was een ‘humanitaire noodzaak’, zei Merkel, maar tegelijkertijd benadrukte ze dat een dergelijke situatie nooit opnieuw mag voorkomen. ‘Wat in 2015 is gebeurd, kan en zal niet herhaald worden,’ aldus de ferme woorden van Merkel, die indruisen tegen wat ze eerder gezegd heeft.

Ze voegde eraan toe dat ze de Europese grenzen zal bewaken en kreeg bijval van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, die beloofde het ‘islamitisch terrorisme’ te blijven bestrijden door de Europese grenzen te versterken.

Schulz, de grootste tegenstander van Merkel, riep kiezers vrijdagavond ook op zondag naar de stembus te komen. Hij waarschuwde direct voor de opkomst van de AfD, die hij ‘grafgravers van de democratie’ noemde. Ook zei hij dat hij, ondanks de huidige peilingen, een overwinning voor zichzelf nog niet heeft uitgesloten. Zo’n 37 procent van de kiezers zijn immers nog zwevende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.