Egypte

‘Migranten verkopen nier voor tocht naar Europa’

Door Tom Reijner - 13 september 2017

Egyptische migranten die naar Europa willen, staan hun nier af om de overtocht per boot te kunnen betalen. De handelaren werken in opdracht van Egyptische artsen die zijn gespecialiseerd in transplantaties.

Dat meldt tv-programma Zembla. 

Een orgaanhandelaar in Caïro vertelt in de uitzending dat tientallen migranten op deze manier hun reis naar Europa hebben gefinancierd. ‘De meesten zitten nu in Duitsland, één in Frankrijk, één in Nederland en anderen in Ierland, Londen, Zweden en Noorwegen,’ zegt hij.

20.000 euro per nier

De organen zouden zijn bestemd voor rijke patiënten uit het Midden-Oosten. Volgens een hulpverlener die migranten bijstaat die hun nier hebben afgestaan, is 70 tot 75 procent van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken bij de orgaanhandel. Een handelaar, die zijn slachtoffers onder Sudanese en Eritrese migranten ronselt, krijgt rond de 20.000 euro per nier. Hij bepaalt zelf hoeveel hij daarvan aan de migrant geeft.

Zembla baseert zich onder meer op de bevindingen van de Egyptische activist Hamdy al-Azazy, die al jaren gegevens verzamelt over mensenhandel en orgaanhandel in Egypte.

Migranten worden volgens hem ook onder valse voorwendselen naar het ziekenhuis gelokt. Zo was er een Eritrese vrouw die voor haar bootreis naar Europa nog even voor een medische check naar het ziekenhuis ging. ‘Toen ze wakker werd, was haar nier gestolen.’

Italië zou deal hebben gesloten met smokkelaars

Eind augustus waren er berichten dat de Italiaanse regering samenwerkt met mensensmokkelaars om de migratie uit Libië droog te leggen. De Italiaanse geheime dienst zou mensensmokkelaars in Libië betalen om de overtocht van migranten naar de Italiaanse kust een halt toe te roepen.

Eind juli daalde het aantal migranten dat de Italiaanse kust bereikte drastisch. Terwijl er in augustus 2016 meer dan 21.000 migranten uit Libië naar Italië de overtocht waagden, zijn dat er dit jaar slechts 2.900. Volgens de Belgische krant De Standaard blijven de (meestentijds zeer gewelddadige) smokkelaars aan wal in ruil voor Italiaans geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.