Frankrijk

Militair aangevallen in Parijs: mogelijke aanslag verijdeld

Door Berend Sommer - 15 september 2017

Een gewapende man heeft in Parijs een militair aangevallen. Dit gebeurde vrijdagochtend rond half zeven. De militair is lid van de antiterreureenheid ‘operation Sentinelle’ en patrouilleerde in het metrostation Châtelet.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro. De man werd, ondanks zijn steekwapen, snel overmeesterd door de militair. Er vielen geen gewonden. De aanvaller zou naar verluidt de naam Allah hebben genoemd. Volgens Le Figaro is de belager geen bekende van de Franse politie.

Macron in conclaaf met antiterreureenheid

De aanval werd gemarkeerd als mogelijke terroristisch aanslag. De Franse politie is een onderzoek gestart. De Franse president Emmanuel Macron belegde vanochtend, volgend op de aanslag, een vergadering met de Franse antiterreureenheid. Dat meldt woordvoerder van de Franse regering Christophe Castaner.

Volgens Florence Parly, de minister van Defensie, verklaarde vanmorgen op Europe 1: ‘We weten nog niets over de motieven van de dader. Maar dat hij overmeesterd is, bewijst de profesionaliteit en de doelgerichtheid van onze soldaten.’ Sinds januari 2015, na de aanval op Charlie Hebdo, patrouilleert de antiterreureenheid Sentinelle met 7.000 soldaten. De soldaten van de eenheid zijn sindsdien zeven keer aangevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.