Spanje

‘Staatsgreep’ in Catalonië tegen illegaal referendum

21 september 2017

De Spaanse regering is er alles aan gelegen om het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië te verhinderen. Woensdag arresteerde de politie elf hoge Catalaanse ambtenaren: ze worden in verband gebracht met de organisatie van het referendum. Ook legde de Guardia Civil de hand op maar liefst tien miljoen stembiljetten.

Catalonië wil op 1 oktober stemmen over de onafhankelijkheid van Spanje. Dit is zeer tegen de wens van de Spaanse regering in. De Grondwet staat een dergelijk referendum evenmin toe. De regering van premier Mariano Rajoy probeert de Spaanse eenheid te vuur en te zwaard te verdedigen, en heeft zelfs het beheer van de Catalaanse financiën naar zich toegetrokken.

‘Referendum tegen de Grondwet’

Rajoy is compromisloos in de kwestie van de Catalaanse onafhankelijkheid. ‘Wat we hebben gezien in Catalonië, is een poging om de Grondwet om zeep te helpen,’ zegt Rajoy. ‘Nu moet de staat ingrijpen.’ De interventie van de politie heeft de wens om het referendum te houden echter niet gesmoord. In tegendeel, zegt de Franse krant Le Monde, de onafhankelijkheidsretoriek is er alleen maar verder door aangewakkerd.

‘Staatsgreep tegen democratie’

De Spaanse regering is te ver gegaan. Dat zegt Carles Puigdemont, het hoofd van de Catalaanse deelstaatregering. Puigdemont, verklaard voorstander van het referendum, spreekt van een ‘gecoördineerde politie-inval’. Volgens Puigdemont heeft Madrid de Catalaanse deelstaat ‘de facto opgeblazen, en heeft nu een de facto noodtoestand ingesteld’.

In het centrum van Barcelona wordt continu gedemonstreerd. ‘Desnoods staan we hier elke avond,’ zeggen demonstranten tegen Le Monde. ‘Als we niet mogen stemmen, zijn we bereid om het land te verlammen. Een dergelijke staatsgreep tegen de democratie, daar hadden we niet op gerekend.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.