Noord-Korea

‘Vredescomité’ dreigt Japan tot zinken te brengen

Door Tom Reijner - 14 september 2017

Deze week keurde de VN-Veiligheidsraad sancties goed tegen Noord-Korea. Dat land komt nu pas met een reactie en die liegt er niet om. Kim Jong-un dreigt kernwapens in te zetten tegen Japan en de Verenigde Staten.

In de reactie van Pyongyang moet iedereen het ontgelden. Vooral ook de VN-Veiligheidsraad, die unaniem akkoord ging met de strafmaatregelen. Terwijl die niet eens zo heel ingrijpend zijn. De Amerikaanse president Donald Trump wilde veel verder gaan.

Amerika krijgt nieuw dreigement om de oren

De Veiligheidsraad is in de agressieve Noord-Koreaanse retoriek een ‘hulpmiddel van het kwaad’, een instituut dat ‘is samengesteld uit landen die op de loonlijst staan van Amerika’.

De Verenigde Staten krijgen een nieuw dreigement om de oren: ‘Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis,’ aldus het Noord-Koreaanse comité. ‘Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.’ Er is vrees alom dat de Noord-Koreanen Amerikaanse steden aan de oostkust kunnen raken, nu hun raketprogramma steeds geavanceerder lijkt te worden.

Het regime van Kim Jong-un bewaart de hardste woorden voor Japan. ‘De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche,’ aldus het comité. Juche is de communistische staatsideologie van Noord-Korea. Japan wordt bedreigd met complete vernietiging: ‘Het land hoort niet meer naast ons te bestaan.’

Japan vindt dreigement ‘extreem provocatief’

In de verklaring krijgt Japan ook in historisch opzicht de volle laag. Tokio heeft nooit excuses aangeboden voor ‘de misdaden tegen ons volk’ – een mogelijke verwijzing naar de Japanse bezetting van Noord-Korea (1910-1945). Een Japanse topfunctionaris noemde de dreigementen ‘extreem provocatief’ en ‘compleet onacceptabel’. Ook de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea krijgt kritiek. De Zuid-Koreanen zijn ‘verraders en honden’ van de Verenigde Staten, aldus de noorderbuur. Beide landen zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog.

De afzender van deze keiharde boodschap is nota bene een ‘vredescomité‘, dat waakt over de Noord-Koreaanse buitenlandse betrekkingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.